Defibrillátor az Almásy-kastélyban: újabb életmentő készülék érkezett Gyulára

2023. június 30. 11:00 | Kovács Andrea

Egy februári esküvői kiállítás révén befolyt összegből vásárolt életmentő készüléket helyeztek el csütörtökön, az Almásy-kastély Látogatóközpontban. Gyulán ez már a 16. félautomata defibrillátor, amelyet, az intézmények dolgozói használni tudnak abban az esetben, ha egy rosszullétet követően szívleállást tapasztalnak egy látogatónál vagy kollégánál.

– Gyulán ezidiág 16 defibrilátort helyeztek el különböző intézményekben, melyből ötöt vásárolt önkormányzatunk az Egészséges Városért Közalapítványon keresztül vásárolt meg. Nagyon örülök, hogy most már a kastélyban is van, hiszen pont tegnap vehettük át az "Év turisztikai települése" címet, amely igazolja, hogy Gyula Magyarország egyik legkedveltebb és egyik legismertebb turisztikai desztinációja. Évről évre nő a vendégforgalom, magas a kastély és a vár látogatotttsága. A vendégeknek nemcsak élményeket kívánunk adni, vigyázni is szeretnénk rájuk, ezért is nagyon fontos kezdeményezés a defibrillátor elhelyezése, amely nemcsak a turisták egészségügyi biztonságát szolgálja, hanem az erre a gyulaiakét is – mondta el kérdésünkre Görgényi Ernő polgármester.

 

Dr. Asztalosné Varga Judit, a V-Art Rendezvényszervezés Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ez év februárjában egy jótékonysági esküvő kiállítás szerveztek. Az ezen résztvevő partnerekkel közösen született meg az a döntés, hogy ebben az évben az Almásy-kastélyt szeretnék valamilyen formában támogatni.

– Több lehetőség jutott eszünkbe, hiszen cégünk a békéscsabai illetve a gyulai mentőállomást már többször támogatta, de a kastély igazgató asszonya azt kérte, hogy a kiállítás bevételéből egy defibrillátor beszerzését támogassuk. A belépőkből 300 ezer forint gyűlt össze, de megtelt az az adománygyűjtő dobozka is, amelyet kifejezetten erre a célra helyeztünk ki.

 

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy személyes érintettsége kapcsán merült fel benne, hogy szükség lenne az Almásy-kastélyban is egy defibrillátorra, hiszen több százezer ember fordul meg a kiállítóterekben, de a park és a várkert is nagyon népszerű.

– Ha sok ember van a környékünkön, akkor nagyobb az esélye annak is, hogy egy ilyen életmentő eszközre szükség lehet. A múzeumoknak van társadalmi felelősségvállalása is, hiszen nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra, segítsünk embertársainkon. A napokban a kollégáim képzésen is részt vesznek, hogy szükség esetén szakszerűen tudják a defibrillátort használni. Az eszköz 400 ezer forintba került, de ha egy életet meg tudunk vele menteni, azt gondolom semmi sem drága – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó. Hozzátette: nagyon fontos, hogy az eszköz beszerzése  egy társadalmi összefogásnak köszönhetően jött létre, és az Egészséges Városért Közalapítvány is segített az adománygyűjtésben.

– Több mint 50 gyulai vállalkozó állt az ügy mellé a jótékonysági rendezvényen és Gyula önkormányzata is mindig partnerként támogatja intézményünket, amikor valami különleges dolgot találunk ki – emelte ki az ügyvezető.

 

További programok »

Gyula

Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére

Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére, a MÁV március 31-ig kialakítja a madarak fészkeléséhez szükséges feltételeket – számolt be róla hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester.
2024. február 20. 18:37
FEL