Munkácsy is aláírta a gyulai múzeum egykori vendégkönyvét

2024. február 15. 18:35 | Vincze Attila

Csütörtökön bemutatták a gyulai Erkel Ferenc Múzeum egykori vendégkönyvét, melyet 1874-es látogatásakor Munkácsy Mihály is aláírt. A kor több más prominens személyiségének szignóját tartalmazó relikvia az Almásy-kastély Munkácsy: a sikersztori című kiállításának összeállítása során került elő a múzeum raktárából.

Az Almásy-kastély Stefánia szárnyának báltermében tartott tájékoztató rendezvényen az Erkel Ferenc Múzeum szakmai igazgatója a műtárgy jelentőségéről beszélt. Liska András elmondta, hogy a gyulai múzeum első vendégkönyvét 1874. augusztus 3-án nyitották meg. Ekkor rendezték be ugyanis a vármegye első olyan múzeumi kiállítását, amely nagy érdeklődésre tartott számot, hisz a vidéki múzeumok között a gyulai a harmadik legrégebbi. Az ország, a régió számos fontos személyisége mellett Munkácsy Mihály is meglátogatta a tárlatot. A művész 1874. szeptember 23-án nézte meg a gyulai múzeum kiállítását, és ekkor írta alá az intézmény vendégkönyvét. 

– Munkácsy akkor éppen az európai nászútjának végén, Békéscsabán tartózkodott, hisz augusztus elején kötött házasságot Cécile Papier-vel és útjuk zárásaképpen a csabai rokonaikat látogatták meg. A festőgéniusz velük együtt utazott át feltehetőleg kocsival Gyulára, hogy megnézze a nagy jelentőségű kiállítást – fogalmazott. 

Hozzátette: Munkácsy ekkor már világhírű festőművész volt, így a közvélemény minden megmozdulását nagy figyelemmel követte. A vendégkönyvről szólva kiemelte: az 1960-as évek óta nem sokat lehetett róla tudni, azonban az Almásy-kastély Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításának összeállítása idején egy véletlennek köszönhetően került elő a gyulai múzeum történeti raktárából.

 

 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere hangsúlyozta, hogy a felfedezés újabb lökést adhat a Munkácsy kiállítás ismertségét illetően, mely decemberi megnyitása óta egyébként is nagy népszerűségnek örvend a városban. 

Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője arról beszélt, hogy a gyulai kiállítóterek életében nagyon fontos tényező, hogy egy cégen belül működnek a területi múzeummal. Fekete-Dombi Ildikó megjegyezte: ha bármilyen időszaki kiállítást vagy programot szerveznek, törekszenek arra, hogy hiteles és a városhoz, a kastélyhoz, a várhoz kötődő történelmi eseményekre építsenek. 

– Most éppen a Munkácsy: a sikersztori című kiállításunk kapcsán dolgoztak együtt a muzeológusok, valamint a kommunikációs és egyéb szakembereink, ami azért fontos számunkra, mert így egy kicsit különlegesebb programokat tudunk kínálni a városba érkezők számára – részletezte.

Az eseményen elhangzott, hogy a vendégkönyvet Munkácsy Mihály 180. születésnapján, február 20-án az intézmény Múzeumi Szabadegyetem sorozatának "különóráján", egyelőre egyetlen alkalommal a nagyközönség számára is megmutatják majd. 

 

Galéria

További programok »

FEL