Nívós kiállítások, változatos programok: Jó évet zártak a gyulai kiállítóhelyek

2023. január 1. 06:35 | Vincze Attila

A koronavírus-járvány miatti korlátozások eltörlése után, a korábbi évekhez képest sikeresebb esztendőt tudhat maga mögött a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. A kulturális cég intézményei 2022-ben több nagyszabású kiállítást és számos nagy érdeklődésre számot tartó programot kínáltak a látogatók számára.

Gyula egyik legizgalmasabb kulturális eseménye 2022-ben az Erzsébet királynéról szóló időszaki tárlat volt az Almásy-kastély Látogatóközpontban. Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője elmondta, hogy tavaly számos olyan kiállítást, szakmai konferenciát szerveztek vagy tudományos programban vettek részt, melyek által az intézmény ismét az országos érdeklődés középpontjába kerülhetett. A szakember szerint a Gödöllői Király Kastéllyal közös Sissi kiállítás azért is mondható jelentősnek, mert ezt ebben a formában korábban soha, sehol nem mutatták be.

 

Sissi kiállítás nyíl Gyulán – (Fotó: behir.hu)

 

– Azok a tárgyak, amelyek Gödöllőről idekerültek, alapvetően a Gödöllői Királyi Kastélyból származnak, de azért mi is a saját gyűjteményünkből tudtunk néhány tárgyat erre a kiállításra delegálni, melyeket múzeumi körülmények között gyakorlatilag sok évtizede nem mutattak be. Ennek a tudományos együttműködésnek az a lényege, hogy a kiállítás mondanivalóját, a szakmai anyagot a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusai, illetve a saját szakembereink közösen állították össze, úgyhogy ez egy nagy büszkeség számunkra – fogalmazott.

A tavalyi év egy másik, igen jelentős történése a Múzeumok Éjszakája keretén belül a Kohán Képtárban megnyílt Magyar Géniusz Vándorkiállítás volt. A nyár eleji tárlat 67 magyarországi vidéki múzeum néprajzi, régészeti, képzőművészeti és történeti gyűjteményeiből mutatott be 154 műtárgyat. A kiállításon a neolitikumtól napjainkig olyan műtárgyak voltak láthatóak egy hónapon keresztül, amelyek az elmúlt 8-10 ezer év történelmét ölelték fel.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

– Ez egy történelmi jelentőségű esemény volt, ennyi különleges műtárgy, ennyi múzeumból nem volt még itt Gyulán, a Kohán Képtárban pedig egyáltalán nem és látva a kiállítás installációit majdnem biztos vagyok benne, hogy hosszú éveket kell várni arra, hogy egy ilyen színvonalú kiállítást tudjunk itt a városban fogadni – hangsúlyozta Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: 2022-ben számos gasztronómiai programot is kínáltak a látogatók számára az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában kialakított látványkonyhában, valamint a szintén ebben az épületben található elegáns bálterem adott otthont a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége novemberi közgyűlésének.

További programok »

FEL