Köszöntötték a több mint százszoros véradókat Békéscsabán

Harminc éve született meg az ötlet, hogy az év egy napja a véradóké legyen, így november 27-e országszerte az önkéntesek köszöntéséről szól. Békéscsabán, kedden délelőtt gyűltek össze a véradásban részt vevő szervezetek képviselői, valamint a több, mint százszor kezüket nyújtó véradók.

Az önzetlen cselekedeteket oklevéllel és emlékérmekkel köszönték meg. Békés megyében Boldog Ferenc adott legtöbbször vért, ő már 167-szor nyújtotta karját. Mint mondja, azért jár rendszeresen a vöröskereszthez, hogy más embereken segítsen.

– A nagybátyám véradó volt és ő hívott el, amikor még fiatal voltam. Azóta én is önként vállalkozom erre, évente többször. Úgy éreztem, hogy sokan szorulnak vérre, műtéti beavatkozások alkalmával – hangsúlyozta Boldog Ferenc.

Hegedűs János már 130-szoros véradó. A mezőhegyesi férfi ismerőseit is arra biztatja, hogy így segítsenek a rászorulóknak.

– Pár ismerősömet már beszerveztem Mezőhegyesen a véradó gárdába. Elég szép számmal jelentkeznek a lakóhelyemen, általában a hatvan véradó meg szokott lenni. Bízom benne, hogy egyre többen jelentkeznek majd erre a nemes feladatra a jövőben – fogalmazott Hegedűs János.

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója szerint a balesetek aránya és a betegek száma is magas, ezért a műtéteknél nagy szükség van vérre. Tóth Zoltánné azt is elmondta, hogy emiatt sok alkalommal szerveznek véradást.

– Napi rendszerességgel szervezünk Békés megyében véradást, évente mintegy 860 alkalommal biztosítunk alkalmat, hogy segíthessenek véradóink. Rengeteg segítő szándékú ember van a megyében, akik szívesen jönnek és segítenek a jó ügy érdekében – emelte ki a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója.

Tóth Zoltánné hozzátette, hogy a Békés megyeiek országos szinten többször adnak vért a más megyékben élőkhöz képest. Magyarországon ez az átlag 4,5 százalék, míg Békésben 6 százalék.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,