Kosárlabda: Szoros meccsen győzte le a listavezetőt a Békéscsabai KK

2021. március 8. 07:21 | Hidvégi Dávid

Papíron az alapszakasz zárómérkőzését játszotta a Békéscsabai KK és a Sunshine-NYÍKSE a férfi kosárlabda NB II Keleti csoportjában, az Evangélikus Sportcsarnokban. A Nyíregyháza már az utolsó mérkőzését játszotta a bajnokság első részében, míg a Csaba szombaton pótolja a BKG-PRIMA Akadémia Debrecen ellen elmaradt meccsét.

KOSÁRLABDA NB II KELETI CSOPORT, 18. FORDULÓ
BÉKÉSCSABAI KK–SUNSHINE-NYÍKSE 87–82 (28–26, 21–22, 22–16, 16–18)

Békéscsaba, Evangélikus Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Vezette: Varga Zoltán és Borgula György
BÉKÉSCSABA: Kovács 19/6, Vágvölgyi Ákos 21/3, Lippai, Botos 6, Gruda 13. Csere: Gura 6, Salamon 8/6, Vas, Czifrák 4/3, Vágvölgyi Ádám 7/3, Plavecz, Korcsmáros. Vezetőedző: Jancsika Árpád
NYÍKSE: Tisza 8/3, Gáspár 19/6, Zajácz 12/3, Kósa 16/12, Asztalos 17 Csere: Balogh B.B., Bíró 4, Földesi 6. Vezetőedző: Kovács Tibor

Nem a legjobb előjelekkel utazott Békéscsabára az alapszakasz záró mérkőzésére az NB II Keleti csoportjában 30 ponttal listavezető Nyíregyháza, ugyanis nélkülöznie kellett a sérült Csirpák Patrikot, a beteg Hegyi Ákost és a tanulmányai miatt hiányzó Major Áront. Kilenc bevethető játékosa maradt Kovács Tibor vezetőedzőnek, ráadásul a kezdőben helyet kapó Kósa Tamás a héten több edzést is kihagyott. A Békéscsaba néhány hiányzótól eltekintve az alapembereivel állt fel. Jancsika Árpád együttese remek formában, sorozatban kilenc győzelemmel várta a vasárnapi összecsapást.

A feketemezes vendégek kezdtek jobban, hiszen az első negyedben már tíz ponttal is vezettek Gáspár Balázs és Zajácz Krisztián vezérletével. Békéscsabai oldalon Vágvölgyi Ákos és Kovács József játszott kiemelkedően, a negyed végére fordított is a hazai csapat (28–26). A második tíz percben mindez fordítva történt: Jancsika Árpád együttese nyolc ponttal elhúzott, de a játékrész végére a NYÍKSE fordított és egy ponttal megnyerte a második negyedet (21–22). A nagyszünetben 49–48-at mutatott az eredményjelző a Békéscsabai KK javára.

A harmadik negyed újból a csabaiaknak sikerült jobban (22–16). A záró negyed hétpontos viharsarki vezetéssel kezdődött, hiszen a mérkőzés állása 71–64 volt. A nyíregyháziak óriásit harcoltak, 80–69-ről egy 11-2-es rohammal felzárkóztak az utolsó percre, de fordítaniuk nem sikerült. A Békéscsaba kosarat dobott, majd a büntetőket is értékesítette, ezzel 87–82-re megnyerte a találkozót és zsinórban tizedik győzelmét szerezte. A Békéscsaba 27 pontos a bajnokságban, és szombaton pótolja a 8. fordulóból elmaradt BKG-PRIMA Akadémia Debrecen elleni meccsét hazai környezetben. Ezzel véget érnek az alapszakasz küzdelmei: a Csaba már matematikailag nem tudja megelőzni a Nyíregyházát még akkor sem, ha győz a hétvégén, erre csak a rájátszásban lesz lehetősége.

 

MESTERMÉRLEG


Jancsika Árpád:Amióta kikaptunk tőlük decemberben, fejben erre a mérkőzésre készültem. Többé-kevésbé megvalósítottuk azt, amit szerettünk volna. Kicsit keserédes a győzelem, mivel az egyik legjobb játékosunk megsérült, de remélhetőleg nem komolyan. Nagyon rosszul kezdtünk, nem úgy védekeztünk, ahogyan szoktunk, ezért 26 pontot kaptunk. A második és a harmadik negyedben össze kellett raknunk a védekezést, ami sikerült, így el tudtunk lépni tíz ponttal. A Nyíregyháza erejét jól mutatja, hogy többször is visszajött a meccsbe, még az utolsó három percben is, az egyéni hibáink miatt. Megérdemelten győztünk, ennél tudunk jobban is játszani, reméljük ez a rájátszásban már sikerül és megelőzzük a Nyíregyházát.

Kovács Tibor: Csapatomra nem lehet panasz, mivel maximálisan odatette magát mindenki. Az első fordulóban teljes kerettel tudtunk kiállni, akkor megnehezítettük a békéscsabaiak dolgát, sőt, meg is nyertük a találkozót. Most három kulcsjátékosom hiányzott. Menetközben a taktika mellett azt kértem a fiúktól, hogy legyen tartásunk és próbáljuk emelt fővel elviselni a játékvezetők döntését és a hibáinkat. Azt is kértem, hogy próbáljunk meg csapatként dolgozni, amit bizonyít, hogy három és fél perccel a vége előtt tíz pontról visszajöttünk kétpontos hátrányba. Az utolsó fél percben véleményem szerint egy vitatható játékvezetői döntés miatt kaptunk kosarat, négy pontról már nem tudtunk visszajönni.

 

További programok »

FEL