Kortársak élőben

2022. február 4. 17:00 - 18:30
Helyszín: Békés Megyei Könyvtár Békéscsaba Kiss Ernő u. 3

2022. február 4-én, pénteken 17 órától vendégünk Bánki Éva Szépíró-díjas író, költő, irodalomtörténész és Mohácsi Árpád író, költő, műfordító. Mindketten a szofa.eu irodalmi portál megálmodói és szerkesztői.

 

Bánki Éva 1966-ban született Nagykanizsán. Az ELTE BTK magyar–portugál szakán végzett, romanisztikából doktorált. Legutóbbi kötete: Telihold Velencében (2020, Jelenkor). A Palimpszeszt és az Újnautilus portál, valamint a Szófa egyik alapítója.

Mohácsi Árpád 1966-ban született, költő, író, műfordító. Könyvei a Kalligram Kiadónál: Portugál tenger (Fernando Pessoa versei), Kígyóból a kanyar (Gottfried Benn), Hannibál búcsúja (saját versek). Első regénye a Párizsi befutó tavaly jelent meg.

 

Könyvajánló:

Bánki Éva: Esőváros (regény) – Az elbeszélés hátterében a huszadik századi magyar történelem rajzolódik ki – 1918-tól a rendszerváltásig –, miközben két gazdag parasztfamília többgenerációs története szövődik a világesemények közé.

Mohácsi Árpád: Párizsi befutó (regény) – Hogyan élünk mi itt Kelet-Közép-Európában? Milyen Nyugatra menni és visszatérni? Milyen nehéz örökségeket cipelünk? Hogyan is vagyunk egymással, szülők és gyerekek, feleségek és szeretők, testvérek és féltestvérek, élők és holtak, könyvek, emlékek, történelmi változások és egyéni vágyak? Mi szabja meg esendőségünk és szerethetőségünk határát? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Mohácsi Árpád gazdagon hangszerelt, közvetlen hangon, élvezetesen elmesélt, sok szálon futó regénye. (Ja, és még azt is megtudjuk, kik azok a Merényiék.)

 

A kortársak élőben programsorozat további eseményei:
  • 2022. február 24-én, csütörtökön 18 órától Kukorelly Endrével (József Attila-díjas író, költő, újságíró, kritikus), a kortárs irodalom fontosságáról, szerepéről beszélgetünk.
  • 2022 március 17-én, csütörtökön 17 órától Bakos Gyöngyi író, Berta Ádám író, a 21. Század Kiadó főszerkesztője és Harag Anita Margó-díjas író lesz a vendégünk. 
  • Áprilisban a fantasy és sci-fi a kortárs irodalomban témában tervezünk beszélgetést.
  • Májusban László B. Mónika békéscsabai író, költő irodalmi estjére várjuk a közönséget.

A rendezvénysorozathoz olvasási kihívás kapcsolódik. A legtöbb ajánlott könyvet elolvasók könyvjutalomban részesülnek. Részletekről tájékozódjon a Békés Megyei Könyvtár honlapján és Facebook-oldalán, illetve érdeklődjön a könyvtárban. 

További programok »

FEL