Környezettudatos szemléletmód a Szigligeti utcai óvodában

2022. november 23. 14:41 | Kovács Andrea

A környezetünk védelme, a klímatudatosság elsajátítása már kisgyermekkorban fontos - tartják a szakemberek. A Békéscsabai Szigligeti utcai és Kazinczy lakótelepi óvoda pedagógiai programjában is központi helyet foglal el a zöld szemlélet, amelyet a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően, játékos formában igyekeznek alakítani. A Zöld óvodaként működő intézmény részt vett a "Klímatudatosság erősítése Békéscsabán"című uniós pályázat szemléletformáló programjában is.

A szeletív hulladékgyűjtés folyamatát gyakorolták a gyerekek a Szigligeti Óvoda őzike csoportjában megtartott szemléletformáló foglalkozáson. A csomagként érkezett nagy zsák hulladékot óvónénijük segítségével válogatták szét, majd a folyosón található, különböző színekkel ellátott huladékgyűjtőkbe tettek.

– A gyermekek jól tudják, melyik szemetet hová kell dobni, hiszen ezt minden nap gyakorolják – mondta el Nagy Renáta, a csoport egyik óvodapedagógusa.

 

 

A nagycsoportosok egy környezetvédelemről szóló kisfilmet is megnéztek, melyben a Zöld manó mondta el nekik, hogy miért fontos a víz, a levegő és az élőhelyük védelme. A foglalkozás végén a gyerekek papírgurigákból játék "újrahasznosító gép" segítségével távcsöveket készítettek, amelyeket saját ötleteik alapján díszithettek. 

 

 

A foglalkozást vezető Nagy Renáta hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy a gyermekek már ilyen kiskorban megismerkedhessenek azzal, hogyan tudják védeni a élőhelyüket. Ezt a szemléletet igyekeznek a mindennapi tevékenységeikbe is beépíteni, annak érdekében, hogy a gyerekek felnőtt korukban már tudatosan óvják a környezetüket. A nagycsoportosok óvodapedagógusa hozzátette: a hulladékok újrahasznosításnak lehetőségeit is játékos formában, a kreativitásukat fejlesztve sajátítják el a gyermekek, hogy később saját maguk is tudjanak ilyen dolgokat készíteni.

 

 

A Szigligeti Utcai és Kazinczy-Lakótelepi Óvoda teljes pedagógiai programjára jellemző a  környezettudatos szemléletmód, amellyel 2020-ban a Zöld óvoda címet is elnyerte. Ezért szívesen csatlakoztak a "Klímatudatosság erősítése Békéscsabán" című pályázat szemléletformáló programsorozatáhozKirályné Egri Mónika óvodavezető elmondta: a Szigligeti utcai óvodában az egész évük az öko jeles napok köré csoportosul, amelyekhez óvodai szinten is igyekeznek nagyobb volumenű programokat hozzátenni, de az egyes témaheteket, mint amilyen például a hulladékcsökkentési hét, az óvodapedagóusok foglalkozások formájában csoportokban is feldolgozzák.

A gyerekek az óvoda épületében több helyen találkozhatnak szelektív hulladékgyűjtő helyekkel, Pet palack zsugorító készüléket használnak, és a dekorációhoz is újrahasznosított anyagokat alkalmaznak. Az udvaron növények termesztésével, gondozásával foglalkoznak, és állatbarát óvodaként is működnek.  Környezettudatos programjaikba pedig a szülőket is bevonják, ezáltal az ő szemléletüket is igyekeznek formálni.

 

 

Az óvodai foglalkozás a Széchenyi 2020 program keretében, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló a "Klímatudatosság erősítése Békéscsabán” című KEHOP-1.2.1-18-2019-00245 azonosító számú, projektjének palyazatklímatudatosságot erősítő gyermekrendezvényeinek egyik programja volt.

 

További információ kérhető:   

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.                                                                                              Telefon: +36/66/241-791
e-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

 

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
2022. november 26. 17:41
FEL