Környezetbarát önkormányzati épületeket adtak át Békésen

2019. augusztus 1. 18:51 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egy éven belül napelemek biztosítják majd az összes önkormányzati tulajdonú épület energiaellátását Békésen. Szerdán adták át azt a huszonhat ingatlant, amelynek már befejeződött a korszerűsítése.

Békés önkormányzata közel 257 millió forint Európai Uniós támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program két pályázatán napelemes rendszerek telepítésére, és az energiahatékonyság növelésére. A fejlesztéseknek köszönhetően csökken az intézmények széndioxid-kibocsátása is.

– Nem kell szennyezni a környezetet. Apró lépések vezetnek ahhoz, hogy ezt elérjük, de mégis fontos ahhoz, amit globálisan szeretnének elérni, hogy a szén-dioxid kibocsátás zéróra csökkenjen 2050-re. A 26 épületet érintő beruházás eredményeként kevesebb működtetési költséget kell fizetni, nem szennyezzük a környezetet, valamint tiszta és korszerű technológiát használunk – mondta el Izsó Gábor, Békés polgármestere.

A város a pályázati forrás mellé 15 millió forint önerőt biztosított. A tervek szerint ez az összeg már az első évben megtérül.

– A 16 intézményes projektnél 5 millió forint, a 10 intézményesnél pedig 11 millió forint az éves megtakarítás, az energiaköltségek tekintetében. Ez önmagáért beszél. Ugyancsak fontos  az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ezt pedig a jövőnek szóló üzenet, hogy vigyázunk erre a kis Földre, amit kaptunk megőrzésre – hangsúlyozta Dankó Béla, országgyűlési képviselő.

A békési önkormányzat további kilenc épület energetikai korszerűsítésére nyert pályázati forrást. A munkálatok egy éven belül befejeződnek, ezzel teljessé válik Békésen az önkormányzati tulajdonú épületek környezettudatos felújítása.

 

Galéria

További programok »

Fejlesztéspolitika

Átadták a felújított Védőnői Centrumot

Kedden hivatalosan is átadták a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény új védőnői centrumát. A békéscsabai védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás részeként végez egészségfejlesztést Békéscsaba közigazgatási területén.
2020. augusztus 3. 17:07
FEL