Körbe vesz bennünket a művészet – Tervezőgrafikai kiállítás a Munkácsyban

A XXI.  Országos Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett munkáiból nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban szombaton. A szervezők 1978-ban indították el a tervezőgrafika művészet kiállítássorozatát, amelyet kétévente mutatnak be Békéscsabán.

 

 

2018 szeptemberében hirdették meg azt az országos pályázatot, melyre grafikus alkotóművészek nevezhettek alkotásaikkal. A kiírás legjobbjait válogatták össze és állították ki a Munkácsy Mihály Múzeumban. Az eseménynek 4 évtizedes múltja van, melyet kétévente rendeznek meg a megyeszékhelyen.

Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze elmondta: a legfrissebb művekből válogattak. A rendezvény lényege ugyanis, hogy mindig az aktuális grafikákat mutassák be.

– A kiírásban is szerepelni szokott, hogy az alkotók az utóbbi néhány év terméséből nyújthatnak be pályaműveket – tájékoztatott a múzeum munkatársa.

 

(Fotó: Tóth Áron)

 

A szakemberek elmondták: ahhoz, hogy tervezőgrafikákat lássunk, nem kell elmennünk kiállításra vagy múzeumokba, ugyanis körülvesz minket a mindennapokban, plakátok vagy akár csomagolások formájában is.

– Kifejezésre szánt információk lefordítása vizuális nyelvre a művészet kifejező erejével, magas színvonalú, de pontos közlésével betölti informatív funkcióját – így határozta meg megnyitóbeszédében dr. Fülöp Péter politikai tanácsadó a tervezőgrafika definícióját.

Sára Ernő grafikusművész azonban már így vélekedett a művészeti ágról: van egy specialitása, egy sajátossága, ez pedig a lényegre fókuszáló látásmód, amely grafikus formában próbálja sugallni a nézőbe a kommunikációt és hírközlést.

Az eseményen elhangzott, hogy a rendezvény egyik kiemelt célja, hogy népszerűsítse a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit és a fiatal tehetséges tervezőgrafikusok műveit.

– Számtalan kitűnő alkotást láthatunk a kiállításon, szám szerint közel háromszázat százötven művésztől. A tervezőgrafika szinte teljes palettáját láthatjuk. Az idei centenáriumi év miatt talán először a plakátot emelném ki, mint fő műfajt, de láthatunk tipográfiát, csomagolást, arculatot és betűtervezést is a tárlaton – árulta el Gaut Attila tervezőgrafikus, tanár.

 

(Fotó: Tóth Áron)

 

A zsűri által legszínvonalasabbnak ítélt művek alkotóit a megnyitó alkalmával rangos díjakkal jutalmazták. A kiállítást november 17-től 2019. január 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Munkácsy Mihály Múzeum kiállítótermeiben.

A XXI. Tervezőgrafikai Biennálé díjzsűrijének tagjai:

Auth Attila 
Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus művész, A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Tervezőgrafikai Szakosztályának elnöke
Sára Ernő
Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus művész, Érdemes Művész, a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakmai Kollégiumának elnöke
Szabó Andrea
Ferenczy Noémi-díjas tervező grafikusművész
Keppel Márton
Művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának titkára
Szepes Hédi
Művészettörténész, a kiállítás kurátora

A XXI. Országos Tervezőgrafikai Biennálé díjazottjai:

A Magyar Művészeti Akadémia díja:

Felsmann Tamás, Munkácsy Mihály-díjas tervező grafikusművész

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megosztott díja:

Kiss Zsombor Krisztián tervező grafikus művész

Laborcz Zsófia tervezőgrafikus művész

Békéscsaba Megyei Jogú Város megosztott díja: 

Felvidéki András, Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész
Horkay István, Prima-díjas képzőművész

Békés Megyei Önkormányzat díja:
Prell Norbert, tervező grafikusművész

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Konecsni György Életműdíja:
Antal Pál, Munkácsy Mihály-díjas tervező grafikusművész

 

Megosztás:

Címke: , , ,