A koraszülötteket és szüleiket is segíti a Koramentorház

2018. november 15. 13:37 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egy szegedi szervezet, a Korábban Érkeztem Alapítvány hívta életre a dél-alföldi régió három Koramentorházát Kecskeméten, Szegeden és Gyulán. Az európai uniós forrásból finanszírozott kezdeményezés célja, hogy szolgáltatásaikkal támogassák a koraszülött gyermekek családját. A Koramentorház szakemberei például nem csupán gyógytorna foglalkozást tartanak a babáknak, hanem megtanítják szüleiknek azokat a gyakorlatokat, amelyekkel otthonukban is fejleszthetik gyermekeiket.

 

 

Nagy-Benedek Klára szerint elengedhetetlen, hogy a korábban érkezett babáknál időben felmérjék szükséges-e gyógytorna, vagy néhány a szülő által otthon is elvégezhető gyakorlattal fel tudják az apróságokat készíteni a mozgásfejlődés következő szakaszára. A szakember hozzátette: ez utóbbi esetben is fontos, hogy havonta kontrollálja a fejlődést egy szakember.

– Ha nem is hangoztatjuk, fontos, hogy egy korábban érkezett gyermeknek szüksége van a szoros követésre, mert nem feltétlenül akkor jönnek ki a problémák, amikor hazamegy vele a szülő, hanem esetleg a fejlődés következő szakaszában, 3-6 hónapos korban. Például nem kezdi emelni a fejét, nem indítja a forgást a baba. Jó, ha felkeresnek bennünket tanácsért – mondta Nagy-Benedek Klára, a gyulai Koramentorház gyógytornásza és DSGM terapeutája.

 

Fotó: Kugyelka Attila

Fotó: Kugyelka Attila

 

A mentorház vezetője hangsúlyozta: számos támogató szolgáltatás nyújtanak a gyermekek 6 éves koráig, a gyermekpszichológiai ellátáson keresztül a különböző mozgásos foglalkozásokig. Hozzátette: a csaknem egy éve működő gyulai Koramentorháznak is a legfontosabb feladata, hogy a koraszülött gyermekek egész családjának segítsen.

– Fő profilunk az, hogy fejlesszük a szülők kompetenciáját. Egy-egy tanácsadás alkalmával - legyen az gyógytorna vagy konduktív pedagógiai tanácsadás - olyan gyakorlatokat mutatnak meg szakembereink a szülőknek, amivel ők otthon is tudnak dolgozni. Emellett van például mentálhigiénés támogatásunk is - emelte ki Krisztován Anikó, a gyulai Koramentorház vezetője.

A szervezet úgynevezett szupermentorai és mentorai már a kórház szülészeti-nőgyógyászati, illetve gyermekosztályán igyekeznek támogatást nyújtani az érintett édesanyáknak. A Korábban Érkeztem Alapítvány egy mentorképzést is elindított, amelynek célja, hogy az önkéntesek szakszerű támogatást tudjanak nyújtani a koraszülött babák családjainak.

A gyulai intézmény megünnepli a november 17-ei koraszülöttek napját is, igaz egy nappal korábban, november 16-án. Az eseményről bővebb információt idekattintva olvashatnak.

További programok »

FEL