Huszonnyolcmillió forintos eszköztámogatást nyertek a megye önkéntes tűzoltói

2018. december 4. 17:04 | Kovács Andrea

A forrást a Békés megyében működő mentőszervezetek, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkormányzati tűzoltóságok nyerték el. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán nyert eszközöket Haskó György megbízott megyei igazgató helyettestől vehették át a szervezetek képviselői.

 

 

Immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen különféle tűzoltó-, védő- és technikai eszközök, illetve felszerelések beszerzéséhez lehetett támogatást elnyerni. Békés megyében 6 önkéntes mentőcsoport, 18 önkéntes tűzoltó egyesület és 3 önkormányzati tűzoltóság kapott támogatást, melynek összértéke 28 millió forint.

Haskó György megbízott megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes az átadó ünnepségen kiemelte, hogy a pályázó szervezeteknek más forrásból kevés lehetősége van ilyen hiánypótló vagy elhasználódott eszközök beszerzésére. A Körös, a Dél-Békés, a Gyulai, a Vidra, a Sárrét és a Körös-Kondor járási mentőcsoportok képviselői csaknem kétmillió forint értékben vehettek át olyan eszközöket, melyek jelentősen hozzájárulnak a kárelhárítási, kárfelszámolási feladatok sikeres végrehajtásához. Ennek köszönhetően az önkéntes szervezetek felszerelése láncfűrésszel és áramfejlesztő berendezéssel, sisakokkal, téli ruházattal, esővédő kabáttal és vágásbiztos védőruhával gazdagodtak, valamint képzésre is nyertek támogatást. A mentőcsoportok az idei évben hat alkalommal avatkoztak be nagy kiterjedésű, vagyis speciális szaktudást igénylő esetekben.

Mind a tizennyolc, a megyében működő önkéntes tűzoltó egyesület nyert a pályázaton. A támogatásnak köszönhetően egyéni védőfelszerelésekkel, műszaki mentési feladatokhoz elengedhetetlen kézi szerszámokkal, sugárcsövekkel és tömlőkkel, légzőkészülékkel, maszkokkal és láncfűrészekkel is bővült szertáruk.  Az idei évben a megye önkéntesei 134 alkalommal vonultak különböző káreseményekhez, ahol vagy önállóan, vagy a hivatásos egységek munkáját erősítve avatkoztak be.

Ebben az évben először az önkormányzati tűzoltóságok számára is megnyílt a pályázati lehetőség, amely szervezetek összesen kétszázhuszonöt millió forintra nyújthattak be igényt. Békés megyében a tótkomlósi, békési és gyomaendrődi önkormányzati tűzoltóságok csaknem 12 millió forint értékben részesültek a pályázati forrásból.

Haskó György az átadó rendezvényen hangsúlyozta: nagyon fontos az önkéntes tűzoltók és a mentőcsoportok tevékenysége, így a jövőben is számítanak a munkájukra.

További programok »

FEL