Koraszülött mentőautóra gyűjtenek

Békés megyeiek segítségét kéri az Összefogás a Sérült Gyermekekért Egyesület. 

Koraszülött mentőautóra gyűjt egy gyulai civil szervezet. A közel 50 millió forint értékű jármű nagyban segítené a koraszülöttek esélyeit, hiszen minden perc számít egy-egy ilyen esetben. A megyében évente háromszáz szállítás történik, ezt a munkát könnyítené meg az autó. 

Ismét nemes célt tűzött ki maga elé a gyulai székhelyű Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület. Egy új, korszerű koraszülött mentőautóra gyűjtenek, melyhez a szükséges 50 millió forintot Békés megyei lakosok, szervezetek, önkormányzatok összefogásával kívánják előteremteni.- Az ötlet onnan jött, hogy az egyik egyesületi tagunknak a tavalyi évben született egy kisfia és ő akkor szembesült azzal, hogy az a mentőautó, ami segít a kisfián, azt Szegedről kell várni. Azóta a háttérben történnek az előkészületek és most úgy néz ki, hogy minden előkészület megtörtént ahhoz, hogy az egyesület elkezdhesse a munkáját és összegyűjtse ennek a koraszülött mentőautónak az ellenértékét – mondta el Felföldi Sándor, az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke.

A megyében csak a Békés Megyei Központi Kórház, Pándy Kálmán Gyulai Tagkórházban van a koraszülötteket ellátását végző neonatális intenzív centrum, így a koraszülötteket a megye több pontjáról a gyulai intézménybe szállítják. – A koraszülöttek a mai lehetőségek között egyre nagyobb esélyt kapnak arra, hogy egészséges gyermekként, aztán egészséges felnőtté váljanak, emiatt Békés megye többi kórházában, illetve a békéscsabai tagkórházban történő születések, azt ott megszületett koraszülötteknek a gyulai perinatális intenzív centrumba való szállításához nélkülözhetetlen egy ilyen mentőautó – fogalmazott dr. Becsei László, a BMKK főigazgatója.

Évente több mint háromszáz szállítás történik az intenzív koraszülött osztályra Orosházáról, Békéscsabáról és a gyulai szülészetről – közölte az év orvosának választott Dr. Abdulrahman Abdulra Mohamed gyermekorvos, neonatológus. Ezekben az esetekben minden perc, másodperc számít. Hozzátette, hogy nagy szükség van a mentőautóra, hogy a koraszülöttek számára jobb életminőséget tudjanak biztosítani. – Fontos, hogy eseménytelenül történjen a szállítás. Nemcsak az a fontos, hogy életben tartsuk az újszülöttet, hanem az is, hogy jobb életminőséget tudjunk biztosítani neki. Az eseménytelen szállítással tudnunk nekik ebben segíteni. A biztonságos szállítás megoldható egy ilyen speciális, a szakma szabályainak megfelelő mentőautóval.

Az ügy mellé állt Gajda Róbert kormánymegbízott, aki szerint Békés megye ennek az eszköznek a beszerzésével megint lépni fog egyet előre.

A csecsemőhalálozás aránya a megyéket tekintve a 2. legalacsonyabb nálunk – mondta el dr. Görgényi Ernő, aki szerint ez a statisztika alátámasztja, hogy magas szintű szakmai munka folyik a gyulai osztályon, valamint, hogy a mentőautóval tovább tudnák mindezt növelni.

Az összeget az egyesület számlaszámára 10402623-26257611-00000000 várják a szervezők.

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,