Valóra vált egy álom: márciustól szolgálatba áll a megyei koraszülöttmentő

2019. február 28. 09:35 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Márciusban szolgálatba áll a Békés megyei koraszülött mentőautó. A Viharsarki Korszülöttmentő Alapítvány 2017 szeptemberében vásárolta meg a mentőautót. Az szervezet mára az életmentő felszereléseket is beszerezte. Szerdán négyoldalú együttműködést írtak alá, annak érdekében, hogy a jármű elkezdhesse működését.

 

 

Egy hosszú, rögös, de nagyon szép út vezetett idáig – mondta a térség országgyűlési képviselője azon az eseményen, ahol bejelentették a koraszülöttmentő üzembe helyezését. Kovács József hangsúlyozta: mindenkinek egyformán meg kell teremteni az esélyt, például a lehető leggyorsabb orvosi ellátásra, ebben segít ez a jármű.

Az alapítvány céljait összesen több mint 70 millió forinttal támogatták cégek, civilszervezetek, magánszemélyek és önkormányzatok. A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója beszédében úgy fogalmazott: sok eszmét szimbolizál ez a nap. Dr. Rákóczi Attila hozzátette:  példa arra, hogy ha egy közösség tenni akar valamiért, akkor azt hosszas idő, befektetett energia árán el is fogja érni, hiszen mindannyian tudjuk , hogy a legfontosabb érték a gyermek.

 

 

Szerdán négyoldalú együttműködést írtak alá, annak érdekében, hogy a koraszülöttmentő elkezdhesse működését márciusban. Fotó: Tóth Áron

Szerdán négyoldalú együttműködést írtak alá, annak érdekében, hogy a koraszülöttmentő elkezdhesse működését márciusban  Fotó: Tóth Áron

Négyoldalú együttműködési megállapodást írtak alá szerdán, annak érdekében, hogy a jármű márciusban elkezdhesse munkáját. Ennek értelmében a Békés Megyei Központi Kórház biztosítja a szakorvost és az asszisztenst, valamint a garázst a járműnek. Dr. Becsei László  beszédében kiemelte: a mentőnek köszönhetően még magasabb szintre emelkedik a koraszülöttek ellátása a megyében. A Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója emellett kitért arra, hogy március végén befejeződik az új gyermekosztály kialakítása az intézmény gyulai központi épülettömbjében, amellyel még korszerűbb ellátást tudnak biztosítani a hozzájuk érkező betegeknek.

Az Országos Mentőszolgálat végzi a mentő irányítását - erről már az országos szervezet főigazgatója beszélt.

– A mentés Magyarországon állami feladat, amelyet tradicionálisan az Országos Mentőszolgálat végez a teljes országban, viszont 2006 óta az Országos Mentőszolgálaton keresztül finanszírozza a kormány ezeknek az alapítványoknak a működését. Így tudjuk ellátni most már 10 alapítvánnyal a teljes magyar lakosság koraszülött mentését az országon belül az Országos Mentőszolgálat koordinálásában. Néhol mi vásároljuk az autót, az eszközöket, néhol csak a munkaerőt adjuk hozzá, és vannak olyan helyek – mint itt a Viharsarokban – ahol pedig irányítjuk ezeket az autókat – tájékoztatott dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Az eseményen szimbolikusan adták át a mentő kulcsát és ezzel az üzemeltetését a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak, amely 27 éve végzi a koraszülöttmentést Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében.

 

Szerdán négyoldalú együttműködést írtak alá, annak érdekében, hogy a koraszülöttmentő elkezdhesse működését márciusban. Fotó: Tóth Áron

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed átadta a koraszülöttmentő kulcsát prof. dr. Pintér Sándornak  Fotó: Tóth Áron

 

– Az elmúlt két és fél évtizedben több mint 21 ezer esetben mentettek csecsemőket a szolgálat munkatársai, és egy gyermek kivételével minden szállított gyermeket át tudtak adni az illetékes kórháznak. Ebben a mentőben minden benne van, ami a korszerű mentéshez szükséges. Miután a kollégák szakmai tudása megvan, és most már eszközökben is a legkorszerűbbekkel rendelkeznek, kiváló szinten tudják majd ellátni a koraszülötteket – emelte ki prof. dr. Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A 2017. szeptemberében beszerzett mentőt mára teljesen átalakították és felszerelték, a speciális inkubátor mellett számos a koraszülöttek és újszülöttek ellátására kifejlesztett eszközzel is.

 

Szerdán négyoldalú együttműködést írtak alá, annak érdekében, hogy a koraszülöttmentő elkezdhesse működését márciusban. Fotó: Tóth Áron

A legkorszerűbb, csecsemők ellátására kifejlesztett életmentőeszközökkel is felszerelték a járművet Fotó: Tóth Áron

 

Egy álom vált valósággá azzal, hogy 2 és fél év után szolgálatba állhat a koraszülött mentőautó Békés megyében – fogalmazott az alapítvány kuratóriumi elnöke.

– Viharsarki Korszülöttmentő Alapítvány vállalta a mentőautó működtetésének anyagi finanszírozását. Most kezdődik igazán a munka, ezért kérem a Békés megyei lakosságot, hogy továbbra is támogassák ezt a mentőautót, mert ez közös kincsünk, és csak együtt tudjuk működtetni. Az egyetlen haszonélvezői ennek a mentőautónak a gyerekek lesznek – emelte ki dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed.

A két alapítvány, az Országos Mentőszolgálat és a Békés Megyei Központi Kórház együttműködése biztosítja azt, hogy márciusban szolgálatba áll az a koraszülöttmentő, amely beszerzését egy emberként támogatta a megye lakossága.

 

 

További programok »

FEL