Kolozsvárra érkeztek az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői

2023. július 3. 18:45 | behir.hu

Befutottak Kolozsvárra hétfőn az összesen 740 kilométeres távot felölelő Egy vérből vagyunk jótékonysági futás résztvevői, az erdélyi városban több mint száz nehéz sorsú gyereknek ajándékoztak sportcipőket. A kezdeményezéshez Gyulán is csatlakoztak, szombaton.

A pénteken Bonyhádról indult, szerdán pedig Gyergyószárhegyen záruló jótékonysági akció futói hétfőn kora délután érkeztek Kolozsvárra, a főtéri Szent Mihály-templom elé. A négy utrafutóhoz a város szélén a támogatott gyerekek egy csoportja is csatlakozott. A templom előtt Magyarország kolozsvári főkonzulátusa részéről Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul, valamint Bónis Endre, a Szent Mihály-plébánia főgondnoka fogadta őket.

"Határon innen és túl összetartozunk, hiszen - ahogy az alapítvány neve is mutatja -, egy vérből vagyunk" - fogalmazta meg a rendezvény üzenetét Forintos József, a szervező Egy vérből vagyunk alapítvány munkatársa. A közmédiának nyilatkozva elmondta: a román-magyar határon átívelő esemény a magyarok összetartozásának erősítése mellett a jótékonykodásra és a véradás fontosságára is ráirányítja a figyelmet. Kilencedik éve szervezik meg az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen, a magyarországi helyszíneken vért gyűjtenek.

Erdélyben sportcipők ajándékozásával segítenek, ezeket magyarországi adományokból vásárolták. Emellett a zárónapon Gyergyószárhegyen 500 nehéz sorsú gyereknek tartanak gyerekfesztivált, Magyarfülpösön pedig ötnapos sporttábort szerveznek.

Forintos József szerint azért ajándékoznak sportcipőt, mivel ez az alapja a legtöbb mozgásformának, és ha valaki nem fogékony a sportra, iskolába járásra is használhatja.

Kolozsváron négy szervezet támogatottjainak - a Szent Mihály plébánia és az Aksza Ház nehéz sorsú gyerekei, a Böjte Csaba és Gergely István (Tiszti) által támogatott kolozsvári egyetemisták - adtak át több mint száz pár cipőt. Az előző napokon Nagyszalontán, Nagyváradon és Zsobokon adtak át adományokat, összesen mintegy 300 pár cipő talál gazdára.

Sperka Tamás ultrafutó elmondta: három társával váltóban teljesítik a napi mintegy száz kilométeres távot, ő hétfőn 35 kilométert futott. "Mi nem elfutunk a probléma elől, hanem odafutunk, ahol található. Próbáljuk a sport, a mozgás szeretetét átadni a gyerekeknek" - fogalmazott.

Hozzátette, személyes példával azt is jelezni próbálják feléjük, hogy nincs lehetetlen. "Ha le lehet futni 740 kilométert pár nap alatt, akkor bármit meg lehet tenni, csak akarni kell" - mondta. Kifejtette: a futóknak óriási élmény, amikor a helyi gyerekek, felnőttek is csatlakoznak hozzájuk. "Idegenvezetést is tartanak nekünk, személyes történeteket mesélnek, ezzel nagyon feltöltenek minket" - közölte.

Az MTI kérdésére elmondta: mivel a 30 Celsius-fokos meleg nem kedvez annyira a futásnak, gyakrabban váltanak, csupán tíz kilométer körüli távokat futnak egyben, hogy gyorsabban tudjanak regenerálódni. Megpróbálják kerülni a forgalmas útszakaszokat, és járdán, kerékpárúton, mezőn futni, de van, amikor muszáj a gépkocsik mellett haladni. Ilyenkor a romániai sofőrök nagy része türelmes, figyel rájuk, de volt példa, hogy a rendőröknek kellett közbelépni, annyira erőszakosak voltak - mesélte.

A jótékonysági futás hat napon át zajlik a Bonyhád-Baja-Hódmezővásárhely-Gyula-Nagyszalonta-Nagyvárad-Zsobok-Kolozsvár-Magyarfülpös-Gyergyószárhegy 740 kilométeres útvonalon.

A gyergyószárhegyi Tatárdombon, a célban Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumának elnöke és Böjte Csaba fogadja a befutókat.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

Gyula

Harmadjára rendezik Gyulán a Tűzoltó Csillagtúrát

Az XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát május 9-12. között Gyulán tartják. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón jártunk, ahol elhangzottak az esemény részletei, valamint színes programkínálata. Gyula városa harmadjára házigazdája ennek szakmai, családi lánglovag-összejövetelnek.
2024. április 23. 16:24
FEL