Kolozsvári kiállításon szerepelnek a Csabagyöngye grafikusának a képei

2022. augusztus 23. 14:38 | Such Tamás

Öt éve dolgozik a Tiszántúl legnagyobb kulturális intézményében, a Csabagyöngyében. Kollégáival számtalan kiadványt, plakátot, műsorfüzetet szerkeszt. Nemrégiben a Kolozsvári Magyar Napok keretében megrendezett Tíz, tíz, tiszta víz című kiállításon mutatták be képiet. Kónya Kincsővel beszélgettem.

– A családban nagyon sok a zenész – meséli Kónya Kincső –, a tesóim zongoráznak. Noha én is jártam zeneóvodába és -iskolába, végül a rajz és egyéb vizuális művészetek irányába fordultam.

Az evangélikus gimnáziumban Gnandt Jánosnál festészet szakon tanult. Az érettségi után az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájában képgrafika szakos hallgató volt, majd a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemre jelentkezett. A váradi intézményben képzőművészet alapszakon és vizuális kommunikáció mesterszakon végzett.

 

Kiállítók a kolozsvári tárlaton; jobbról a második Kónya Kincső – Fotó: Tompa Réka

(Kiállítók a kolozsvári tárlaton – Fotó: Tompa Réka)

 

– Az egyetem elvégzése után több lehetőség állt előttem – mondja, – de mivel itt, a Csabagyöngyében töltöttem utolsó mesteri évem szakmai gyakorlatát, kézenfekvő volt, hogy maradjak. Ettől függetlenül az egyetemmel a mai napig nagyon jó a kapcsolatom; többek között számos grafikai munkára kérnek fel.

Az egyetem vizuális szaka idén ünnepli a 20. évfordulóját, amelynek nyitókiállítása a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül zajlott: Tíz, tíz, tiszta víz címmel. Az elmúlt két évtized végzősei közül tízen – köztük Kincső is – állítanak ki.

Hozzáteszi, a tárlat tematikája a víz. Egy olyan motívum, ami a különböző kultúrákban az anyagi létezés kezdetét jelképezi, mint az élet forrását, mely körülöttünk, bennünk lüktet. Egy olyan erő, ami jelen van mindenütt és a létünk függ tőle. Ahogy fejlődik a társadalmunk, szinte már természetesnek vesszük a jelenlétét, és időnként megfeledkezünk arról, hogy ez az erőforrás vészesen fogy.

 

Kónya Kincső kollázsa – Forrás: Kónya Kincső

 

– Nekem, mint alföldi embernek kézenfekvő volt, hogy a víz kontrasztját, az aszályt jelenítsem meg a munkáimon – folytatja. – Egy kiszáradt növényről készítettem felvételeket, melyeket digitális eszközöket alkalmazva egy vizes hatású környezetben helyeztem el, ezzel is megerősítve a víz és/vagy annak a hiányának fontosságát.

Továbbá elmondja, az egyetemi tanulmányai alatt kezdett el az időbeliséggel, a véletlen művészettel foglalkozni, vizuális naplót vezetni, mely diplomamunkáinak alapját is adta. Az alkotófolyamat során munkái különböző technikák használatával születnek, gyakori a fotó, a rajz és a digitális megoldások összehangolása, montázsolása. Intuitív módon, olykor játékosan hozza létre a látványt. Alkotótevékenysége mellett tervezőgrafikusként dolgozik, munkáival rendszeresen részt vesz önálló és csoportos, hazai és nemzetközi kiállításokon. 2019-től a Békéstáji Művészeti Társaság tagja. Egyébiránt a társaság elnöke Kincső korábbi mestere, Gnandt János.

***

A kolozsvári tárlat szeptember 5-éig tekinthető meg. (Kedves Olvasóink, ha úgy gondolják…)

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL