Kolbász, pálinka, méz, tészta, lekvár és libamáj Békés megye kosarában

2017. szeptember 12. 15:03 | behir

A Szent István Bazilika előtti téren ismét bemutatkoztak a magyar értékek. Magyarország 19 megyéje – közöttük Békés megye - mellett a határon túli magyarság is elhozta értékeit, nemzeti és tárgyi kultúráját, hagyományait.

2013-ban hagyományteremtő céllal hívták életre a Magyar Értékek Napját Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. Az egyedülálló nemzeti összefogás eredményeképpen - és az esemény nagy sikerére és értékőrző jelentőségére tekintettel - idén ismét megrendezte a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a megyei önkormányzatokkal együttműködésben a Kárpát-medencei magyar értékeket bemutató Magyar Értékek Napját. Az együttműködés eredményeként a harmadik alkalommal megvalósuló nagyszabású, értékorientált esemény szellemi és tárgyi kulturális örökségünk legjavát mutatta be: honi és külhoni értéktár-kiállítások, viseletbemutatók, népi kismesterségekhez kötődő kézműves foglalkozások, színvonalas színpadi műsor jelentette a szabadtéri programkínálatot, a nap zárásaként a székesegyházban szentmisére, végül kórus- és orgonahangversenyre került sor.

A programot a Magyar Honvédség Központi Zenekarának műsora indította, majd az ünnepi megnyitó után a téren felállított pavilonokban Magyarország 19 megyéje valamint a határon túli magyarság szervezetei mutatták meg nemzeti hagyományaikat, tárgykultúrájukat és a térség emblematikus értékeit. Békés megye standjában a szűcshímzéssel ismerkedhettek az érdeklődők, a színpadon a Balassi Táncegyüttes tagjai méhkeréki román táncokat mutattak be, mindezt viseletbemutató is követte. Békés megyét Kádár Ferkó fotószínháza is képviselte.

Az esemény rangjának emelése érdekében 2015-ben egy új, ünnepélyes programelemmel is bővült a Magyar Értékek Napja: minden megye egy-egy kiemelt, jellegzetes értékét vagy azt szimbolizáló termékét ökumenikus szertartás keretében áldották meg. Békés megye kosarát kolbász, pálinka, méz, lekvár, tészta és libamáj gazdagította. A termékkosarat és Békés megye díszzászlaját a Balassi Táncegyüttes tagjai vitték Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke kíséretében. A terményáldás után a kosarat a Magyar Értékek Vándortérképén helyezték el.

 

 

 

További programok »

Itthon

Glokális sarok – Szemléletváltás és önismeret

Egyre gyakrabban halljuk zöld szervezetektől és politikusoktól, hogy „szemléletet kellene váltani” és hogy „a fiatalokkal kell kezdeni”. Mit értünk ez alatt? Nekünk felnőtteknek nincs dolgunk? Mi már nem tanulhatunk és változtathatjuk meg életmódunkat? Fontosabb a társadalmi, mint a környezeti igazságosság? Csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni?
15:05
FEL