Kolbász, pálinka, méz, tészta, lekvár és libamáj Békés megye kosarában

2017. szeptember 12. 15:03 | behir

A Szent István Bazilika előtti téren ismét bemutatkoztak a magyar értékek. Magyarország 19 megyéje – közöttük Békés megye - mellett a határon túli magyarság is elhozta értékeit, nemzeti és tárgyi kultúráját, hagyományait.

2013-ban hagyományteremtő céllal hívták életre a Magyar Értékek Napját Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. Az egyedülálló nemzeti összefogás eredményeképpen - és az esemény nagy sikerére és értékőrző jelentőségére tekintettel - idén ismét megrendezte a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a megyei önkormányzatokkal együttműködésben a Kárpát-medencei magyar értékeket bemutató Magyar Értékek Napját. Az együttműködés eredményeként a harmadik alkalommal megvalósuló nagyszabású, értékorientált esemény szellemi és tárgyi kulturális örökségünk legjavát mutatta be: honi és külhoni értéktár-kiállítások, viseletbemutatók, népi kismesterségekhez kötődő kézműves foglalkozások, színvonalas színpadi műsor jelentette a szabadtéri programkínálatot, a nap zárásaként a székesegyházban szentmisére, végül kórus- és orgonahangversenyre került sor.

A programot a Magyar Honvédség Központi Zenekarának műsora indította, majd az ünnepi megnyitó után a téren felállított pavilonokban Magyarország 19 megyéje valamint a határon túli magyarság szervezetei mutatták meg nemzeti hagyományaikat, tárgykultúrájukat és a térség emblematikus értékeit. Békés megye standjában a szűcshímzéssel ismerkedhettek az érdeklődők, a színpadon a Balassi Táncegyüttes tagjai méhkeréki román táncokat mutattak be, mindezt viseletbemutató is követte. Békés megyét Kádár Ferkó fotószínháza is képviselte.

Az esemény rangjának emelése érdekében 2015-ben egy új, ünnepélyes programelemmel is bővült a Magyar Értékek Napja: minden megye egy-egy kiemelt, jellegzetes értékét vagy azt szimbolizáló termékét ökumenikus szertartás keretében áldották meg. Békés megye kosarát kolbász, pálinka, méz, lekvár, tészta és libamáj gazdagította. A termékkosarat és Békés megye díszzászlaját a Balassi Táncegyüttes tagjai vitték Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke kíséretében. A terményáldás után a kosarat a Magyar Értékek Vándortérképén helyezték el.

 

 

 

További programok »

FEL