Kocsis Máté a kvóta javaslatról- Ha a brüsszeli döntés érvényesül az az önkormányzatokat terheli

2016. szeptember 21. 14:55 | behir.hu

Ha az Európai Unió dönt a kvótajavaslatról, és a brüsszeli bürokraták nem gondolják meg magukat, a magyarországi önkormányzatokra hárul a migránsok befogadásának feladata – mondta Kocsis Máté Mezőkovácsházán. Józsefváros polgármestere a kényszerbetelepítés elleni népszavazásról tartott sajtótájékoztatót, majd azt követően lakossági fórumot Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselőjével kedden este.

– Amennyiben a kvótajavaslatról döntenek, vagy a brüsszeli bürokraták nem gondolják meg magukat, az önkormányzatokra terhelődik majd ez a feladat – fogalmazott Kocsis Máté. Budapest VIII. kerületi polgármestere szerint ez nem történhet másképp, ugyanis az önkormányzatoknál áll rendelkezésre a szociális háló, az egészségügyi ellátás, az oktatási-képzési rendszer és az ingatlanállomány is.

Simonka György szerint az, hogyan szavaznak az emberek október másodikán, akár Magyarország következő száz évét is meghatározhatja.

- Sokszor elmondtam, hogy a következő egy-két év, köszönhetően az európai uniós forrásoknak 20-30 évre meghatározhatja egy-egy város, vagy egy-egy térség jövőjét. Itt dől el, hogy a felcseperedő nemzedék számára lesz-e jövőkép, itt tudjuk-e tartani a fiatalokat, vagy sem. Úgy vélem, a népszavazás, amelyet október másodikán tartunk, legkevesebb 50-100 évre  meghatározza Magyarország pozícióját – hangsúlyozta Simonka György országgyűlési képviselő.

A sajtótájékoztatót lakossági fórum követte a Kalocsa Róza Művelődési Központban. A politikusok kiemelték: a közvélemény-kutatások eredményei alapján 60 százalékos részvételre számítanak Dél-Békésben a népszavazáson.

FEL