Kiterjesztené a választójogot a Lehet Más a Politika

A párt lehetővé tenné, hogy a 2019-es önkormányzati és az európai parlamenti választásokon a 16-17 éves fiatalok is részt vehessenek. A kezdeményezésről az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté tájékoztatott Békéscsabán.

 

A szavazati jog kiterjesztése fontos gesztus lenne a fiatalok számára és kimozdítaná őket a politikai apátiából – fogalmazott az LMP szóvivője. Kanász-Nagy Máté azt mondta: a cél az, hogy a választásokon minél többen és aktívabban vegyenek részt.

A politikus az LMP közvéleménykutatásáról úgy szólt: meglepődve tapasztalták, hogy az anyagi nehézség, a bérhelyzet, a lakhatás és a továbbtanulás mellett az egyik legfőbb gonja a fiataloknak az, hogy nem foglalkoznak a problémáikkal.

– Nem csak ők közönyösek, de a politika is közönyös az irányukba: nem foglalkozik a fiatalok problémáival. Ha a fiatalok azt éreznék, hogy ez megváltozik és a figyelem rájuk összpontosul, sok minden megváltozna az országban – fogalmazott Kanász-Nagy Máté.

A párt szóvivője hozzátette, ha ezt sikerül megvalósítani, a fiatalok remélhetőleg Magyarországon maradnak, mert azt érzik, hogy foglalkoznak a problémáikkal, így van lehetőség a változásra.

 

 

A helyi ügyek jobban foglalkoztatják a fiatalokat

 

A párt békéscsabai önkormányzati képviselője szerint a helyi ügyek jobban foglalkoztatják a fiatalokat, ilyen az önkormányzati választás kérdése is. Takács Péter párhuzamot vonva a szavazati joggal rendelkezők voksolási arányával, azt mondta, hogy a 16-17 éves korosztály akár 40-50 százaléka is részt vehetne a helyi választáson.

– Fenntarthatóság, igazságosság, részvétel. Utóbbi azért fontos, hogy a döntéselőkészítés folyamatába, illetve a döntésbe minél többeket be lehessen vonni. Békéscsabán jó példa erre a Garabonciás Napok, amely az 1990-es évek elejétől kezdve a demokrácia tanulásának egy formája. Szerencsére ez a rendezvény hosszú ideje sikeres – fogalmazott Takács Péter.

 

 

 

Megosztás:

Címke: ,