Vasárnaptól egy órával többet alhatunk

2021. október 30. 07:15 | Csiffáry Zsuzsanna

Vasárnap hajnalban új időszámítás kezdődik! Hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel együtt elkezdődik a téli időszámítás. A szakemberek szerint az óraátállításnak számos előnye van – például több energiát lehet vele spórolni – ugyanakkor az emberi szervezetre kifejezetten kedvezőtlen hatásai is vannak.

Verasztó János evangélikus lelkész elmondta, hogy az óraátállítás saját programjainak szervezése kapcsán érinti, de a hétköznapokban nem különösebben fektet rá nagy hangsúlyt.

– Nem nagyon befolyásol az óraátállítás, de elgondolkodtató, hogy amikor az órát visszaállítjuk, akkor az idő mint olyan mit is jelent. Mindig az a zsoltár jut eszembe, hogy az életem ideje kezedben van Istenem. Mintha az óra átállítása azt az illúziót keltené, hogy saját kezünkben van az időnk, pedig minden Isten kezében van – mondta el a lelkész. 

Baji Miklós Zoltán intermediális művész az udvarán található blokktégla-szobrait kőbalzsammal fújta le, amely megvédi az alkotásokat a téli hidegtől.  

– Az óraátállítás nem érint. A belső bioritmusom szerint élek. Mint az egész teremtett világnak, így mindenkinek van belső ritmusa. A kisbabának is, aki szintén nem kötődik az órához, de érzi ha éhes, vagy ha aludnia kell.  Mindegy, hogy tologatjuk az órát, jobbra vagy balra.  Legfeljebb annyi, hogy álmosabban ülnek az iskolapadba a gyermekek – tette hozzá BMZ. 

Galéria

További programok »

FEL