Kiss Tibor: Abban szeretnék segíteni, amit az itt élők fontosnak éreznek

2019. április 13. 17:06 | Mikóczy Erika

Kiss Tibor a közös képviselők fórumán és az „utcaparlamenteken” a 7-es számú választókerület egyéni képviselőjeként, számos rendezvényen pedig Békéscsaba alpolgármestereként hallgatta és hallgatja meg a lakosság azon észrevételeit, kéréseit, amelyeket aztán továbbvisz a közgyűlésbe. Mint mondja, jó érzéssel tölti el, hogy az itt élők bizalmának köszönhetően már tizenhét éve dolgozhat a közügyekért.  

 

– A közművelődésért, ifjúságért, oktatásért és sportért felelős alpolgármesterként szerteágazóak a feladatai. Milyen az együttműködés az ifjúsággal?

 

– Ma már a fiatalokkal való kapcsolatunk mindennapos. A városi ifjúsági parlamentet szervező diákönkormányzat minden egyes rendezvényére elvár bennünket. Az ifjúsági koncepció megalkotásában is igen széles kör vett részt, ennek eredményeként egyedi programokat találtunk ki. Elismerésre méltó az a hozzáállás, ami ma a városi diákságot és az őket vezető fiatalokat jellemzi, akik fantasztikus közéleti munkát végeznek. Szerintem egyébként a közéletben tevékenykedni jó dolog, még ha most sokan inkább ennek az árnyoldalait hangsúlyozzák is.  

 

 

 

– Az oktatási intézmények közül az óvodák fenntartója az önkormányzat. Mi történt itt az elmúlt időszakban?

 

– Az óvodáink energetikai fejlesztéseken mennek át, és a gyerekek mozgását segítő infrastruktúrát fejlesztjük. A számos óvodai egyedi program mellett olyan városi kezdeményezések is szolgálják a gyerekek mozgáskultúrájának alakulását, mint a vízhez-szoktatás, a labdajátékok vagy a néptánc-program. Beíratás előtt körbejártam az óvodákat és igazi mikro-csodavilágokat láttam, ahol szép környezetben, jó óvodapedagógusokkal körülvéve, kiegyensúlyozottan fejlődhetnek a gyerekek. Az oktatási kerekasztal ülésein pedig szélesebb körben, a terület résztvevőivel beszéljük át kéthavonta a legfontosabb kérdéseket, és keressük a problémákra a megoldásokat.

 

 

– A sport és a közművelődés szintén kiemelt szerepet kap Békéscsabán.  

 

– Megsüvegelendő az a rengeteg kiváló eredmény, amit egyéni és csapatsportágakban elérnek a csabai sportolók. Ezt például úgy igyekszünk segíteni, hogy ma a költségvetéshez képest több mint 3 százalékos a sport támogatása, beleértve a pénzben nyújtott és az infrastrukturális támogatásokat is. A Modern Városok Programban új sportcsarnok, sportuszoda épül, és a régi sportcsarnok is megújul majd. Fontos, hogy legyenek bajnokaink, de a legfontosabb talán az, hogy ma több ezer gyerek sportol Békéscsabán. A közművelődés terén nagyon gazdag és nívós az intézményeink programkínálata, de a még jobb felé próbálunk tendálni. A kulturális tanáccsal egyeztetve a színház, a Csabagyöngye és intézményei, a könyvtár, a múzeum, a bábszínház is azon dolgozik, hogy minél színvonalasabb legyen a paletta. A Munkácsy-negyed fejlesztése szintén kiemelkedő feladat, hisz fontosnak érezzük, hogy a Csabai kolbászon kívül az emberek Munkácsyt is Békéscsabához kapcsolják. Meg kell említeni Túriné Kovács Márta osztályvezetőt is, aki nemrég vonult nyugdíjba: köszönet illeti azért a sok segítségért, amit ezeken a területeken mindnyájunk munkájához nyújtott.

 

 

– A körzetében milyen eredményeket hozott a lakossággal való együttműködés?

 

– Az alpolgármesterség mellett a körzet több mint négyezer lakójának érdekeit képviselem a testületben. Mivel abban szeretnék segíteni nekik, amit ők éreznek fontosnak, ötven közös képviselővel tartom a kapcsolatot, akik tolmácsolják a kéréseket. Amint felvetődnek a gondok, megkeresnek, és igyekszünk megtalálni a megoldást. Évente kétszer pedig ülést tartunk, amikor tájékoztatom őket a beruházásokról is. Az utcaparlament inkább a választási időszakokhoz köthető, olyankor valahogy bátrabban elmondja a gondjait mindenki. Ezek eredményeként lakossági kérésre volt útfelújítás a Mednyánszky utcán és több ütemben a Tolnai utcán, vagy létesült gyalogátkelőhely a Kazinczy és Őr utca kereszteződésében. A Tolnai utcán a parkolót is felújítottuk, voltak padfelújítások, babahintát telepítettünk a kisgyermekesek kérésére és még sorolhatnám. Ráadásul a körzetünk szerencsés a tekintetben, hogy a belváros rehabilitáció, a Munkácsy negyed fejlesztése és a piacfejlesztés is érint bennünket, így elmondhatjuk, hogy több milliárdos fejlesztések valósultak meg és vannak folyamatban itt, egyre szebb minden.

 

 

– Ősszel ismét választás lesz, tervezi a folytatást?

 

– Többen keresnek meg és biztatnak arra, hogy induljak. Úgy érzem, jól tudunk együtt dolgozni a közös képviselőkkel, az itt élőkkel, és ha a választók többsége, úgy gondolja, hogy velem szeretné folytatni, én itt vagyok, állok elébe minden feladatnak.

 

 

További programok »

FEL