Kisebbségek napja Békéscsabán, a Kölcsey utcai óvodában

2018. december 15. 19:17 | behir

A nemzetiségi óvodai nevelés az óvodáskorú gyermekek életkori sajátosságainak és egyéni fejlettségének megfelelően a nemzetiség nyelvének és kultúrájának megismerését és elsajátítását, a kulturális hagyományok átörökítését és fejlesztését szolgálja. A Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda székhely óvodájában ezért idén is megrendezték a kisebbségek napját.

1995-ben a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbséghez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozata elfogadásának napját – december 18-át – a kisebbségek napjává nyilvánította. Az eseményhez kötődően az ország számos helyén szerveznek ünnepségeket.

Mint azt Pribelszki Péterné, a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda intézményvezetője elmondta, óvodájukban minden évben játékos formában kapcsolódnak a kisebbségek napjához.

– Közösen mondókázunk, mesélünk, dalos népi játékokat, körjátékokat játszunk, ismerkedünk a szlovák népi hagyományokkal. Minden évben valamilyen, a szlovákságra jellemző ételt is főzünk. Az idén a csabai szlovákokra jellemző brindzás haluskát készítettünk. Az elkészítésben segédkezett Gregor Mihályné, Piri néni, aki begyúrta, és hagyományosan késsel vágta fel a haluskát, amit az oviban megfőztünk. A brindzát a csabai piacon a kamuti Gellén Jánosné, Kati nénitől vettük – jegyezte meg az intézményvezető.

Pribelszki Péterné kiemelte, hogy Folyosó Galériájukban folyamatosan találkozhatnak a gyermekek a szlovák népi hagyományokat, mesterségeket bemutató használati eszközökkel, hímzésekkel. Ezen alkalommal brindzás hordóval, a tej szűrésére, kimérésére használt eszközökkel is gyarapították ezt a kiállítást. Régi, és új szlovák szakácskönyveket, mesekönyveket, és pedagógiai könyveket is bemutattak a gyermekeknek, szülőknek. A nap megtartásáért az intézményvezető Gregor Éva szlovák nemzetiségi nyelvet oktató óvodapedagógusnak mondott köszönetet.

 

FEL