Kis lépésekben újul meg az eleki katolikus templom

2024. január 3. 15:14 | Hidvégi Dávid

Időkapszulát és az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét találták meg a Sarlós Boldogasszony-templom kupolájában, Eleken. A leletre az épület felújítása közben bukkantak rá 2023 őszén.

Még októberben kezdődött el az eleki Sarlós Boldogasszony-templom felújítása az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságtól kapott 120 millió forintból. A támogatásból elvégzik a templom rézkupolájának restaurálását. E munkálatok közben bukkantak az időkapszulára, amelyben az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét és korabeli érméket találták meg. Kramp János 1888 és 1913 között szolgált Eleken, ez idő alatt bővítették ki a katolikus templomot.

– A településünk akkor több, mint 10 ezer lakóval rendelkezett és az eleki svábok, frankok többségében katolikusok voltak. Ezért volt indokolt egy ilyen hatalmas, katedrális méretű templom megépítése. Ez a csodálatos plébános az akkori kegyurakkal, a Wenckheimekkel összefogva tudta megvalósítani a hatalmas, impozáns, barokk stílusú templom bővítését. Ez a hit erejéről is árulkodik – fogalmazott a jelenlegi plébános, Fazekas Gusztáv.

A felújított kupolában a jelenlegi városvezetés is szeretne időkapszulát elhelyezni, amelybe beletennék a most megtalált levél másolatát, valamint megfogalmaznák gondolataikat arról, hogyan élnek és mit gondolnak az elekiek a 2020-as években.

– Tavasszal folytatjuk a munkát a külső homlokzat felújításával, addigra a kivitelezési tervek is elkészülnek. Több ütemben készül el a beruházás, így több forrásra számíthatunk – emelte ki  Szelezsán György polgármester.

Békés vármegye második legnagyobb katolikus templomának alapkövét még 1796-ban tették le. A városlakók régi álma válik valóra a mostani felújítással, ugyanis évtizedek óta vártak a templom rekonstrukciójára. Az épület a tervek szerint 2025-re újulhat meg teljesen.

További programok »

Itthon

Nem mindegy, mit viszünk a poggyászban! – Kisokos a NAV-tól

Nyaralás előtt adódhat a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni. Milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó, ha ismeri a szabályokat. Íme, a legfontosabbak.
15:52
FEL