Kirabolt sírban a gyöngy is érték

2021. május 15. 06:36 | Sipos Gábor

Már a bronz és vaskorban is laktak emberek a mai Békéscsaba területén, legalábbis ezt bizonyítják azok a leletek, amelyek a város közvetlen szomszédságában működő agyagbányák előfeltáró régészeti tevékenysége alatt kerültek elő. A sírokat azonban kirabolták.

A szarmata korból származó települést és temetőt tártak fel a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régészei a békési megyeszékhely határában. A közel egyhektáros területen folyó munkák során vas- és bronzkori, illetve késő avar- és Árpád-kori leleteket is találtak a régészek. Jelenleg két sír feltárása zajlik, mindkettőt kifosztották.

– Valószínűleg sok értékes dolog lehetett benne, ezért gyakorlatilag az egész testet kiszedték és a hozzá tartozó mellékleteket is elvitték. Ezek a kis maradványok már valószínűleg összetörve kerültek a sírba vagy a rablás során törtek össze – mutatta a maradványokat Máthé Genovéva, aki régész-technikusként dolgozik az ásatáson. – Találtam kis korall gyöngyöket, valószínűleg nőnemű egyedről van szó – teszi hozzá és mutatja, hogy a sarokcsont méretéből meg lehet állapítani, hogy valószínűleg fiatal felnőttről lehet szó, aki méreteit tekintve kisebb volt az átlagnál. Persze részletes vizsgálatot követően a régészek a feltárt leletek alapján akár egy korabeli ember élettörténetét is össze tudják állítani.

– A sírokat sajnos sűrűn kirabolták abban az időszakban – mondja Nagy Dániel, a Munkácsy Mihály Múzeum régésze. – Azért remélem, hogy hagytak nekünk olyan sírokat, amelyek érintetlenek. Később ezek adják meg számunkra az információkat az adott kor szokásairól. Arrébb találtunk településmaradványokat, ház alapokat, terménytárolókat. Szinte minden időszakban laktak itt emberek az elmúlt évezredekben, mert ez a terület kimagasodott a környékből – mutatja a szakember.

Az ásatáson dolgozók nagyszabású felfedezéseket várnak a területen. A napokban tárnak majd fel egy nagyméretű sírhelyet, amely valószínűleg egy vezetőt vagy egy köztiszteletben álló személyt rejt. Egyelőre azonban az időjárás hátráltatja a munkát, hisz a terület agyagos, így esős időjárásban szinte lehetetlen a munka.

További programok »

Kultúra

FEL