Kiosztották a IX. Békés Megyei Házipálinka Verseny díjait

2020. február 23. 07:48 | Such Tamás

A dögcefrének nem szaga, hanem illata van, de ezt már gyerekkoromban, a kunágotai nagyapám szeszfőzdéjében megtanultam – mondta Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) igazgatója a szombati díjkiosztón.

Varga Gábor, a Csabai Pálinka Klub titkára köszöntőjét követően Szente Béla elmondta, kilenc éve, a farsang rendezvényfolyam keretein belül rendezték meg első ízben a pálinkakonferenciát, plusz az ahhoz kapcsolódó pálinkaversenyt.

„Az a 13 nevező – teszi hozzá –, ma valószínű, még bronzoklevelet sem kapna… Azóta a hazai pálinkászat óriásit fejlődött, és ami abszolút jó, hogy vele párhuzamosan a megyei pálinka is.”

 

Kiosztották a IX. Békés Megyei Házipálinka Verseny díjait

Szente Béla

 

Fabulya Attila, a zsűri elnöke, a CSAKK igazgatójának gondolataira rímelve megjegyezte: az elmúlt 9 évben nagyon sokat fejlődött a Békés megyei házipálinka kultúra.

Hozzáfűzte, ez többek között annak is betudható, hogy sokan időt, energiát, pénzt nem kímélve olyan alapanyagot keresnek, olyan cefrézési kultúrát és olyan lepárlási módokat választanak, amelynek végeredményeként a gyümölcs illata és íze megjelenik a pohárban. Mindez óriási élmény és fantasztikus eredmény.

„Szigorodtak a bírálati szempontok is – folytatta – és most minden pálinka olyan minősítést kapott, mintha egy országos verseny lett volna. A zsűri tagjai közt sok-sok éve bíráló kollégák ültek, akik egyöntetűen elmondanák, hogy azok a párlatok, amelyek itt aranyérmet kaptak, azok országos szinten is megkapnák.”

 

Kiosztották a IX. Békés Megyei Házipálinka Verseny díjait

Fabulya Attila

 

A verseny szakmai zsűrije:

Fabulya Attila (a zsűri elnöke, okleveles pálinkabíráló), Mokrán János (főzőmester, pálinkamester-szakmérnök), Horváth György (főzőmester, okleveles pálinkabíráló), Kocsis Sándor (Csabai Pálinka Klub), Bartikné Bánszki Éva (Csabai Pálinka Klub), valamint Szűcs Dávid (Csabai Pálinka Klub).

Bronz minősítéses italok:

Bacsa István Attila

kiffer körte, Irsai Olivér szőlő

pálinkája

Bartik Ádám

érlelt szőlő

pálinkája

Bondár Mihály

szilva

pálinkái

Csobán István

vadkörte

pálinkája

Dézsi László

sajmeggy

pálinkája

Érsik Péter

birsalma

pálinkája

Kádár Orsolya

birsalma, szilva, ágyas sárgabarack

pálinkája

Kocsis Sándor

Irsai Olivér szőlő, faeper

pálinkája

Kurucz Péter

Irsai Olivér szőlő

pálinkája

Kürti Erzsébet

vranja birs

pálinkája

Ladnyik Zsolt

sárgabarack

pálinkája

Mikló Zsolt

president szilva, golden alma, vilmos körte, birs,

pálinkája

Patócs Sándor

sárgabarack

Szalkai Lajos

érlelt golden alma

pálinkája

Szűcs Zoltán

jonatán alma, sárgabarack

pálinkája

Varga Róbert

sárgabarack

pálinkája

 

Ezüst minősítéses italok:

Bartik Ádám

kökény

pálinkája

Bondár Miháy

szőlő

pálinkája

Csobán István

vilmos körte, ottonel muskotály szőlő,

pálinkája

Érsik Péter

ágyas szilva, pölöskei muskotály szőlő, ágyas birsalma, sárgadinnye

pálinkája

Faragó Andrea

Stanley szilva, szilva

pálinkája

Kádár Orsolya

szilva

pálinkája

Kesiár János

cserszegi fűszeres szőlő

pálinkája

Kindli Péter

birs

pálinkája

Kocsis Sándor

birs, ceglédi óriás sárgabarack

pálinkája

Kovács Pál

cserszegi fűszeres szőlő

pálinkája

Kurucz Péter

feketeribizli

pálinkája

Kürti Erzsébet

szilva

pálinkája

Kürti Erzsébet – Ladnyik Zsolt

3 féle birsből főzött

pálinkája

Misur Márton Gábor

besztercei szilva, golden alma, Stanley szilva, lepotica szilva

pálinkája

Rácz Ervin

őszibarack, szilva

pálinkája

 

Arany minősítéses italok:

Bartik Ádám

csabagyöngye szőlő

pálinkája

Bondár Mihály

birs

pálinkája

Csobán István

Elena szilva

pálinkája

Kocsis Sándor

haroma szilva, csabagyöngye törköly

pálinkája

Kurucz Péter

vadcseresznye

pálinkája

Lunczner Zoltán

faeper

pálinkája

Misur Márton Gábor

Stanley szilva

pálinkája

Percze István

szilva

pálinkái

 

 

Galéria

 

Kategória nyertesek, különdíj és nagydíjasok:

  1. legjobb érlelt pálinkája

Érsik Péter alma pálinkája lett – oklevél

  1. legjobb ágyas pálinkája

Kádár Orsolya szilva pálinkája lett – oklevél

  1. legjobb törköly pálinkája

Mihály László Irsai Olivér törköly pálinkája lett – oklevél

  1. év legjobb birs pálinkája

Ladnyik Zsolt konstantinápolyi és leskováci birs pálinkája lett.  - oklevél

  1. év legjobb magánfőzött pálinkája

Érsik Péter starking alma pálinkája lett.  - oklevél

a verseny nagyágyúi:

  1. legjobb vadgyümölcs és bronz demizson díjas pálinkája

Érsik Péter bodza pálinkája lett – oklevél, serleg

  1. legjobb szilva, egyben ezüst demizson díjas pálinkája

Érsik Péter lepotica szilva pálinkája lett – oklevél, serleg

  1. legjobb bérfőzetett, egyben arany demizson díjas pálinkája

Faragó Andrea Irsai Olivér szőlő pálinkája lett – oklevél, serleg, könyv

  1. legjobb magánfőzött és legjobb termesztett nemes gyümölcs pálinkája és az év házipálinkája

Érsik Péter starking alma pálinkája lett – oklevél, serleg, könyv

A Hajrá Békéscsaba Egyesület különdíját a verseny legjobb békéscsabai házipálinkája kapja amely nem más, mint

Mihály László Irsai Olivér törkölypálinkája lett – oklevél, ajándékcsomag

A Csabagyöngye kulturális Központ egyik különdíjasa

Lunczcner Zoltán faeper pálinkája lett – oklevél, könyv, jegyek

A Csabagyöngye kulturális Központ másik különdíjasa

Misur Márton Gábor Stanley szilva pálinkája lett – oklevél, könyv, jegyek

 

Kiosztották a IX. Békés Megyei Házipálinka Verseny díjait

 

További programok »

Itthon

Pénteken kezdődik a XII. Gyulai Végvári Napok programsorozata

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Végvári Napokat hétvégén. A rendezvény célja, hogy emléket állítson annak az eseménynek, amikor a törökök elfoglalták a Gyulai Várat. Szombaton este 20 hagyományőrző csoport 250 hagyományőrzője idézi fel 1566-os ostromot egy látványos hadijátékon keresztül, majd vasárnap este a vár visszafoglalását is megtekinthetik az érdeklődők. Emellett a szervezők családi és színpadi programokkal is várják a látogatókat.
16:22
FEL