CSAKK mesék a gyerekeknek, Scherzo fesztivál a fiataloknak − mindez online

2020. április 24. 09:47 | Szilágyi Viktória

A megváltozott helyzet behatárolja a kulturális intézmények lehetőségeit. A Csabagyöngye Kulturális Központ is zárva tart, az intézmény munkatársai ennek ellenére is igyekeznek változatos programokkal szolgálni az érdeklődőknek az online felületeiket segítségül hívva.

Szente Béla, a központ vezetője beszámolt arról, hogy az intézmény központi oldalán megosztott kulturális tartalmak és a hozzájuk tartozó kisházak online programjai több mint 300 000-es elérést és 32 000-es letöltést produkáltak az elmúlt hónapban.

− A ház környezetébe tartozó körülbelül 130 közösség közül 40 rendelkezik valamilyen online felülettel. Új csoportok is alakultak, mint például a Megyeri Nyugdíjas Klubé, ahol a tagok nagyon élénk életet élnek a nyugdíjasok az interneten − újságolta az igazgató. 

A korábbi évek hagyományait követve a Csabagyöngye most hétvégén rendezte volna meg a Sherzo fesztivált, amelynek a járvány miatt most fizikálisan nem adhatnak otthont. A szervezők mégsem mondtak le a rendzvényről, az amatőr művészeti társulatok a virtuális térben mutathatják meg tehetségüket.  

− Online rendezzük meg a Sherzo-t , egy zárt csoportban, elsősorban azok számára, akik részt vettek volna ezen a hétvégén a fesztiválon. Szerintem ez lesz az első online musical fesztivál a világtörténetben − válaszolt mosolyogva Szente Béla. 

Kerepeczki Nóra, a Csabagyöngye kreatív menedzsere elmondta: izgatottan várják a kollégáival a hétvégét. 

− Az ország minden tájáról kaptunk már színdarabokat, ezeket fogjuk lejátszani ebben a csoportban. Élőben nézhetik a gyerekek a darabokat, amint vége egy premiernek, akkor le fogjuk venni, én pedig élő közvetítésekben konferálom majd a műsort. Lesz egy zsűritagunk is, aki az énekeseket fogja értékelni, hiszen énekversenyre is lehetett jelentkezni − ismertette Nóri a hétvégi verseny menetét.

Kerepeczki Nóra beszámolt a gyerekeknek készített online mesék felvételeinek kulisszatitkairól is. A CSAKK meséket eddig titokban készítették a kicsiknek, ami ebben a helyzetben nagyon jól jött. 

 

 

− Van egy kis stúdiónk, ott szoktunk meséket olvasni a gyerekeknek. Kónya Kincső, grafikus kolléganőm álmodta meg a két babát, Csabikát és Gyöngyikét. Sok kollégával dolgozunk ezen a programon, köztük például Nagy-Pál Miklóssal, Felegyi Anikóval. Mindig új és új dolgokat találunk ki ezzel kapcsolatban. A fő célunk az volt, hogy szórakoztassuk a gyerekeket − fogalmazott Nóri. Hozzátette, hogy munkatársaival úgy gondolják, ebben a nehéz helyzetben mindenki egyfajta állandóságra vágyik, a rendszeresen megjelenő mesékkel pedig ezt igyekeznek biztosítani. 

Íme a két manó (Csabika és Gyöngyike), akikkel bővült az intézmény csapata: 

 

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
17:41
FEL