„A haza bennünk van!”

2017. június 1. 18:19 | Zsíros András

Minden európai nemzetnek mutassuk meg, hogy a népeket a lélek és a szellem vezérli, nem az erőfölény, a hatalom és az érdek – ezt mondta Banner Zoltán művészettörténész, művészeti író Békéscsabán, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezésen.

A 84 éves író úgy fogalmazott, Magyarország 1920. június 4-e utáni történelme máig érvényes, élő példát nyújtott az emberiség alapvető erkölcsi értékei iránti felelősségtudatból, valamint a saját értékeit védelmező igazság- és szabadságszeretetből. Hangsúlyozta, a nehézségek ellenére senki sem veheti el a magyarság alkotóerejét. „És nem lehet elvenni a hazát, mely a magasban van, a határok fölött; a lelkekben van, és egyaránt összeköt, és ugyanakkor odaköt a szülőföldhöz Békéscsabán, Kolozsváron, Kassán, Szabadkán és Ungváron” – zárta szavait Banner Zoltán.

Az ünnepi műsort a Csabai Színistúdió növendékeinek, valamint a Bartók Béla Vegyeskar tagjainak szavalatai, illetve énekeik tették teljessé. A kórust Perlaki Attila vezényelte, a színitanulók előadását Kerepeczki Nóra és Szente Béla rendezte, szerkesztette.

Az ünnepséget követően Szarvas Péter polgármester, dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, illetve a Polgárok Békéscsabáért Egyesület nevében Teleki László helyezték el a trianoni emlékműnél koszorúikat. Utánuk azok a Békéscsabán élők rótták le kegyeletüket, akik szülőföldje a történelmi Magyarország elcsatolt területein van. Továbbá politikai és civil szervezetek, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendészeti ágazata képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL