Az íróasztal mögül ezt nem lehet megoldani – Tanyafórum a Csabagyöngyében

2024. február 27. 14:20 | Such Tamás

A programon a tanyás területek sorsával foglalkozó szakemberek, a rendőrség, az önkormányzat, a városgazdálkodási kft. szakértői, a tanyagondnokok, önkormányzati képviselők és természetesen az érintett lakosság is megoszthatta egymással a véleményét hétfő este, a Csabagyöngyében.

A félig megtelet hangversenyteremben rendezett fórumra a csabai tanyák, azaz Nagyrét, Sikony, Kisrét, Kis- és Nagymegyer, Fürjes, Felsőnyomás, Kerek, Fényes, Vesze, Ölyved, Gerla lakosai látogattak el.

Szente Béla, az 1. számú egyéni választókerület (evk.) önkormányzati képviselője, egyben az est házigazdája felvezetőjében elmondta, több mint 10 éve tartották a legutóbbi fórumot. Ebből kifolyólag úgy gondolták, fontos lenne néhány kérdéssel szembenézni.

Szente Béla – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A rendezvényen elsőként Balla Ferenc, a Békéscsabai Városgazdálkodás Kft. ügyvezetője a városgazdálkodási vállalat tevékenységéről számolt be. Bozó József, a NAK Békés Vármegyei Igazgatóságának alelnöke az agrárium oldaláról tartott egy rövid tájékoztatót.

Opauszki Zoltán, a 11. számú evk. önkormányzati képviselője beszédében aláhúzta, a fórum célja, hogy eredményeket csak közösen lehet elérni. Hozzátette, napi szinten komoly nehézséget jelent – akár a mentőknek, tűzoltóknak, vagy éppen a városgazdálkodásnak –, hogy a dűlők nincsenek konkrétan elnevezve, így nehéz beazonosítani őket. Ennek következtében az anonim dűlők hamarosan nevet kapnak.

– Összesen 400 kilométernyi úton közlekedünk városban, amely az önkormányzat számára egy borzasztó nagy terhet jelent – jegyezte meg Ádám Pál 12. sz. evk. önkormányzati képviselője. – Noha elindult egy felújítási folyamat, ám elég hosszú időbe telik, mire a végére érünk.

 

Balla Ferenc beszél – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Nagy Sándor 9. számú evk. önkormányzati képviselője elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a megjelent lakosok mennyire elégedettek a tanyagondnoki és mezőőri szolgálattal. 

Csányi Illés 3. számú evk. önkormányzati képviselője beszédében visszacsatolt Opauszki Zoltán felvetésére, miszerint jó gondolat, hogy a dűlők nevet kapnak, de a pontosítás végett a Google térképen is jelölni kellene. Továbbá fontosnak tartja, hogy az út minősége megfelelő legyen.

– Ha az útkarbantartás nem rendszeres, akkor az hosszú távon nem fog működni – jelentette ki Szente Béla. – Nem lehet improvizálni, nem elég, hogy egyszer kimegyünk és megjavítunk egy dűlőt, és másnap jön egy nagy eső, amely a befektetett munkát könnyen tönkre vághatja. Tény, hogy elfáradtak ezek az utak, ugyanis évtizedekig nem voltak rendszeresen karbantartva.

 

 

Hozzáteszi, a Fidesz-frakció kidolgoz egy 2030-ig szóló tanyafejlesztési koncepciót, amelyhez várják azok segítségét, akik szívesen dolgoznának velük a véglegesítésében, hiszen az íróasztal mögül ezt nem lehet megoldani.

Végül Gárdián Viktor tanyagondnok elmondta, feladatuk, hogy a tanyán élőket közelebb hozzák a beleterületi hetőségekhez.

***

A fórum másik részében a megjelent lakosok ragadtak mikrofont.

Az egyikük az utak karbantartásának a koncepcióját kifogásolta. Szerinte nem sok értelme van annak, hogy évente töltögetik őket, mert már lassan magasabban vannak, mint a tanyaszintek. Úgy vélte, a dűlőket a szakembereknek legalább 25-30 centit föl kellene törni, leszedni, majd betömöríteni és utána jöhetnek azok a rétegek, amelyek megszilárdítják a burkolatot.

 

Galéria

 

Azt követően a Meteor utca szakaszos közvilágításáról beszélt, ami állítása szerint sötétben sétálva igencsak balesetveszélyes.

A másik felszólaló a Veszei kertek környékéről érkezett. Nehezményezte, ha a környékükön közműfejlesztés zajlik, akkor általában a közmű tulajdonosok sosem abban az állapotban adják vissza a területet, ahogy átvették. Úgy véli, az önkormányzatnak lényegesen határozottabban kellene fellépniük a vállalkozókkal, a közművesekkel szemben, hogy igenis tegyék rendbe a munkaterületet. Továbbá kifogásolta azt is, hogy nem ismerik az önkormányzat konkrét programjait, terveit, amit esetleg valamilyen internetes felületen megosztanának. Jó lenne látni, hogy például az I. negyedévben hol lesz útjavítás vagy bármilyen közműfejlesztés.

A következő érintett a Nagyrétől érkezett, aki az elkerülőút közvetlen közelében lakik. – Hihetetlen, milyen gyilkolást vittek véghez a közterületesek vagy a közutasok az elkerülőútnál a zöldsávban. Teljesen kiirtottak mindent, ami addig zaj- és porszűrőként működött – jegyezte meg.

Hozzáfűzte, az Omaszta úton a közműfejlesztéseket követően olyan gödrök maradtak, hogy képtelenség biciklivel elhaladni, de ha lehajtanak a kerékpárútról, akkor pedig autósok rájuk dudálnak.

 

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL