Az ország legjobb versenytáncosaival találkozhatunk most vasárnap Békéscsabán

2019. december 5. 09:10 | Szilágyi Viktória

A Nyíri Lajos Táncsport Egyesület és a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezésében december 8-án rendezik meg a jubileumi 50. Országos Társastánc Bajnokságot, Senior Open Országos Bajnokságot és III. Nyíri Lajos Emlékversenyt.

A verseny részleteiről Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, Hajas Tibor, a Nyíri Lajos Táncsport Egyesület alelnöke, valamint Vandlik-Varga Nelli, a Csabagyöngye Kulturális Központ kommunikációs vezetője számolt be szerdán délelelőtt. 

- Ötven év az A-osztályú verseny történetében egy nagyon komoly idő: ez már történelem - kezdte a sajtótájékoztatót Szente Béla. Az igazgató elmondta, hogy Nyíri Lajost - aki annak idején Békéscsabán meghonosította a társastáncot és megszervezte az országos versenyt - személyesen ismerte és tisztelte. Hozzátette: ötven éve van Békéscsabán ez a verseny, amelynek az első időszakban a Megyei Művelődési Központ volt a mentora és negyedszázada már, hogy átkerült a Csabagyöngyébe. 

Az Agóra-program részeként korszerűsített Csabagyöngye kialakításakor az egyik vezérlő elv volt az, hogy az intézményben olyan termeket alakítsanak ki, amelyek otthon tudnak adni A osztályú vagy akár nemzetközi táncversenyeknek is. 

Hajas Tibor elmondta: egyedülálló az, hogy egy adott város több éven keresztül házigazdája lehessen az országos bajnokságnak, ez nagyban köszönhető Nyíri Lajos bácsinak és a Felczán-házaspárnak. Hozzátette: Nyíri Lajos segítségével a Felczán-házaspár teremtette meg a magyar társastánc alapjait, szakembereket képeztek ki Budapesten a külföldről behozott tudással, így váltak rendkívül elsimertté a társastánc világában. 

A szervezők az elmúlt három évben az országos verseny mellett klubközi versenyt is rendeznek. Most vasárnap közel harminc egyesület táncosaival - a junior kategóriától kezdve a seniorig - találkozhat a közönség. Körülbelül kilencven pár lép a parkettre a 10 évesektől 70 éves korig.  

A rendezvényteremben új parkettát raknak le, a 240 négyzetméteres táncfelület előkészítése gőzerővel folyik. A szervezők délelőtt 10 órától az emlékversenyt rendezik meg, 14 órakor tartják az ünnepélyes megnyitót, amelyet követően elkezdődik az országos bajnokság B-A-S osztályos versenyzőkkel és senior korosztályú párosokkal.  

 

A Csabagyöngye kiállítótermében hamarosan megtekinthető lesz az elmúlt ötven éves korszakot felölelő kiállítás.

 

További programok »

Kultúra

Ez egy nem normális szakácskönyv: Megjelent Péter Erika legújabb kötete

Ez egy nem normális szakácskönyv címmel megjelent Péter Erika legújabb verses-recept kötete. Az író a Békés Megyei Könyvtárban megrendezett könyvbemutatón elmondta, hogy a kötet összeállításában a szakácskönyvek iránti fokozott érdeklődés inspirálta. Az író verses receptjeivel szeretné motiválni azokat, akik nem szeretik a verseket, illetve kevésbé járatosak a konyhában.
17:32
FEL