Kifosztott ki egy idős nőt a román paplanárus

2021. április 9. 09:59 | behir

A Békéscsabai Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat egy 33 éves büntetlen előéletű marosvásárhelyi illetőségű, de szegedi tartózkodási helyű román állampolgárságú férfi ellen, aki ágynemű garnitúrákat akart egy idős nőre ráerőltetni, de végül kifosztás miatt kell felelnie.

A férfi január 25-én 10 óra körüli időben megjelent Békéscsabán, az egyik Szabó Pál téri lakótömbnél. Ekkor érkezett haza bevásárlásból a 73 éves idős nő, akinek a férfi azt állította, hogy szórólapokat oszt, ezért az beengedte a lépcsőházba. A férfinél három csomag ágynemű garnitúra volt, és mindenféle előzetes beszélgetés nélkül azt kérte az idős asszonytól, hogy adjon neki 89 000 forintot.

A sértett közölte, hogy nincs pénze, nem akar semmit sem vásárolni, és elindult felfelé a lépcsőn. Amikor a sértett a lakásának ajtajához ért és azt kinyitotta, még be sem lépett, a férfi hátulról betolta az előszobába és pénzt követelt tőle. A sértett az étkezőn keresztül a hálószobába ment, ahová a férfi követte és továbbra is erőszakosan követelte, hogy adjon neki pénzt.

Az idős nő ijedtségében a varrógép fiókjából kivett 5 darab tízezerforintos bankjegyet, amelyből három darabot a férfi kikapott a kezéből. A sértett ekkor kiabálni kezdett, hogy adja vissza neki a pénzt, mert ennyi az összes tartaléka. A férfi azt mondta áldozatának, hogy „Ha nincs forintja, adjon neki eurót, vagy akasszon le egy festményt a falról”.

A megrémült sértett közölte, hogy nem ad neki semmit, adja vissza a pénzét, vegye fel a csomagjait és hagyja el a lakást. Ekkor a férfi elment, azonban két ágynemű garnitúrát a lakásban hagyott.

A sértett idős koránál és betegségeinél fogva a bűncselekmény felismerésére és annak elhárítására csak korlátozottan volt képes. A terhelt a sértett részére okozott 30 000 forintos kárt a nyomozás során megfizette, így az okozott kár megtérült.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekmény elkövetése óta letartóztatásban lévő férfit az előkészítő ülésen történő beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, utasítsa ki Magyarország területéről, a bűncselekmény eszközéül használt két darab ágynemű garnitúrát kobozza el, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

 

További programok »

FEL