Kiemelt figyelmet kap a gyermekétkeztetés Békéscsabán a téli hónapokban

2020. január 16. 11:19 | Sipos Gábor

Érdemes különös gondot fordítani az étkezések minőségére a téli, hideg időjárásban. Ez különösen érvényes a gyermekekre. A szervezetből kiürülő vitaminok, ásványi anyagok helyes táplálkozással könnyen pótolhatóak, erre törekednek a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézménynél is.

A szakemberek szerint érdemes kiemelt figyelmet szentelni a téli hónapok étrendjére. A békéscsabai Kazinczy-lakótelepi óvodában figyelnek a főétkezésekre és a tízórai, valamint az uzsonna minőségére és igyekeznek megszerettetni a gyerekekkel a zöldségeket, gyümölcsöket.

- Napi szinten beszélünk az egészséges életmódról. Megkérdezzük, hogy otthon ki milyen gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott. Sok alkalommal a szülők is hoznak be nekünk gyümölcsöt, de zöldségre is volt már példa, amiből salátát készítettünk a gyerekeknek. A kicsik a gyümölcssalátát és a zöldségsalátát is nagyon szeretik – mesélte mosolyogva Csernokné Kulcsár Katalin, a Szigligeti Utcai és Kazinczy-lakótelepi Óvoda óvodapedagógusa

A napi négyszeri étkezés fogásait a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézményből szállítják Kazinczy-lakótelepi oviba is. Az intézményben naponta 15 ezer adag ételt készítenek el, ebből mintegy 9 és fél ezer az ebédet jelenti. A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény munkatársai nagy felelősséggel állítják össze a menüsorokat a hét minden napjára.

 - Kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy a korosztályi megfelelőségen és a korosztályi elvárásokon túl egy kicsit több vitaminnal, több ásványi anyaggal tudjunk a napi étkezésben résztvevők számára biztosítani ezeket az alapanyagokat. Ez abban nyilvánul meg, hogy heti szinten legalább háromszor friss gyümölcsöket adunk a gyermekeknek – nyilatkozta Bíró Csaba, a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény igazgatója.

Az intézmény menüiben a nagy vitamintartalmú savanyúságok és kiemelt mennyiségben zöldségek is megtalálhatóak ebben az időszakban. A szakemberek kifejezetten ajánlják a minél nagyobb mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztását a téli hónapokban. A zsíros ételek helyett érdemes előtérbe helyezni a fehér húsokat és azt tanácsolják, hogy az esti étkezések helyett inkább a reggelin vagy az ebéden legyen a hangsúly.

 

További programok »

FEL