Kié lett a méteres csabai kolbi, a literes gyulai pálesz, a kilós békési sajt?

2024. április 18. 09:14 | Such Tamás

Tippversenyt indított a minap a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar és a Munkácsy Emlékház a méter, kilogramm, liter, mint egységes mértékegységek bevezetésének 150. évfordulójára. A játékban legjobban tippelők egy méteres csabai kolbászt, egy kiló kézműves sajtot vagy egy liter gyulai pálinkát nyerhettek. Az eredményhirdetés szerdán zajlott.

– Április 17-én épp 150 éve vezették be Magyarországon az egységes mértékegységrendszert, vagyis a métert, a kilogrammot és a litert – mondta Sós Imre, a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke. – Erre az alkalomra kitaláltunk egy tippelős játékot, amely ugyanezeket a mértékegységeket próbálja meg kiemelni.

 

Sós Imre és Horváthné Kőhalmi Erika – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A kiírás szerint a játékban résztvevőknek egyrészt meg kellett tippelniük, hogy a főpályaudvaron található Munkácsy-installáció jobb oldali felső sarkától hány méterre van a Munkácsy Emlékház előterében található eredeti Munkácsy Mihály szobor teteje. (Az eredmény 371,08 méter lett.) Hány kilogramm a Munkácsy Emlékházban található bőrkötéses könyv? (1, 46 kilós) Illetve meg kell tippelni azt is, hogy április 17-én reggel a főpályaudvar melletti Élővíz-csatorna egy kijelölt szakaszában, az aktuális vízállás szerint hány liter víz lesz a mederben. (47 ezer 386 liter.) 

– A három tippelt számot összeadtuk, illetve összeadtuk az általunk lemért hivatalos eredményeket, és a három legközelebbi eredmény tulajdonosa egy méter csabai kolbászt, egy kilogramm békési kézműves sajtot, valamint egy liter gyulai pálinkát kap ajándékba. Az érdeklődők április 15-éig, 20 óráig tippelhettek a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar Messenger üzenetében.

 

Galéria

 

Az eredményhirdetés előtt meghívott szakemberek elvégezték a méréseket, amelyet Horváthné Kőhalmi Erika, a Magyar Mérésügyi Egyesület 1874 elnöke hitelesített.

– Nagy öröm, hogy nemcsak Békéscsabáról, hanem Gyuláról, Békésről, Mezőberényből és Csorvásról is nevezetek a versenyre, noha mindhárom helyezett csabai – jegyezte meg Sós Imre.

Az összetett eredmény 47387,46 lett. A végösszeghez a legközelebb állók különleges Békés vármegyei helyi termékeket nyertek. Az egy méter csabai Knyihár Mihály által készített házikolbász nyert Szabó-Kölüs Andrea (31333,84), az egy kiló békési, Madzagfalvi Kézműves sajtot Kemény Bianka (34926,35) viheti majd haza és az egy liter gyulai pálinkát pedig Tuska László (34798,01) lett gazdagabb.

 

További programok »

FEL