Kiállítás nyílt Mata János és Kner Imre közös alkotásaiból

2019. március 2. 11:05 | Gyemendi Réka

Pénteken nyílt kiállítás Mata János és Kner Imre együttműködése során keletkezett alkotásokból Gyulán, a Békés Megyei Levéltárban. A rajzokat, leveleket, nyomtatványokat és egyéb dokumentumokbat bemutató tárlat megnyitóján Kner Imre unokája is jelen volt.

 

 

Mata János és Kner Imre, a magyar tipográfia huszadik századi megújítója között 9 hóapig tartó szakmai kapcsolat volt. Ez alatt az idő alatt olyan barátság szövődött közöttük, melyet később ifj. Mata János és  Kner Imre unokája is folytatott.

– Ifj. Mata Jánost a nagyközönség a Kukori és Kotkoda filmekről ismeri, valamint arról, hogy igen nagy számban készített dokumentumfilmeket. Az volt a terve, hogy készít egy dokumentumfilmet az édesapja és Kner Imre kapcsolatáról. Ezt sokági terveztük együtt, majd Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltár igazgatója is bekapcsolódott a folyamatba. Végül sajnos ennek megvalósítása mindig elmaradt. Körülbelül három éve újra felvetette nekem a film ötletét. Halála előtt egy héttel pedig azt kérte tőlem, hogy legalább egy kiállítást csináljunk –  fogalmazott Kéri Pálné, a tipográfus unokája.

A kiállítás anyagát ismertetve elmondta, hogy megtekinthető két tabló, amely azt mutatja be, hogy Kner és Mata hol tartott szakmailag, amikor találkoztak. ezen kívül bemutatják azt a levelet is, amelyben először János megkereste Imrét.

– Mata János hetente kétszer írt 8-9 oldalas leveleket Kner Imrének, csodálatos kalligrafikus betűkkel, tetején rajzos fejléccel. Kner Imre pedig 4-5 oldalas, nagyon sűrűn gépelt levelekkel válaszolt. Így összesen 101 levélváltás történt közöttük a 9 hónap alatt – ismerette Kéri Pálné.

 

Kép: Ujházi György

Az előzményekkel kapcsolatban elmondta: tavasszal kezdett el egyeztetni Erdész Ádámmal a kiálítással kapcsolatan, mely emléket állítana a nagyapjának és a filmrendezőnek. Mivel Mata János a Magyar Filmesházban dolgozott Budapesten, így kézenfekvő volt, hogy ott szervezzék meg először a kiállítást. Ez tavaly decemberben nyílt meg és január végéig várta az érdeklődőket. Ennek a folytatása a gyulai kiállítás, a jövőben pedig Gyomaendrődre is ellátogat majd a tárlat.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL