Kiállítás nyílt Mata János és Kner Imre közös alkotásaiból

2019. március 2. 11:05 | Gyemendi Réka

Pénteken nyílt kiállítás Mata János és Kner Imre együttműködése során keletkezett alkotásokból Gyulán, a Békés Megyei Levéltárban. A rajzokat, leveleket, nyomtatványokat és egyéb dokumentumokbat bemutató tárlat megnyitóján Kner Imre unokája is jelen volt.

 

 

Mata János és Kner Imre, a magyar tipográfia huszadik századi megújítója között 9 hóapig tartó szakmai kapcsolat volt. Ez alatt az idő alatt olyan barátság szövődött közöttük, melyet később ifj. Mata János és  Kner Imre unokája is folytatott.

– Ifj. Mata Jánost a nagyközönség a Kukori és Kotkoda filmekről ismeri, valamint arról, hogy igen nagy számban készített dokumentumfilmeket. Az volt a terve, hogy készít egy dokumentumfilmet az édesapja és Kner Imre kapcsolatáról. Ezt sokági terveztük együtt, majd Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltár igazgatója is bekapcsolódott a folyamatba. Végül sajnos ennek megvalósítása mindig elmaradt. Körülbelül három éve újra felvetette nekem a film ötletét. Halála előtt egy héttel pedig azt kérte tőlem, hogy legalább egy kiállítást csináljunk –  fogalmazott Kéri Pálné, a tipográfus unokája.

A kiállítás anyagát ismertetve elmondta, hogy megtekinthető két tabló, amely azt mutatja be, hogy Kner és Mata hol tartott szakmailag, amikor találkoztak. ezen kívül bemutatják azt a levelet is, amelyben először János megkereste Imrét.

– Mata János hetente kétszer írt 8-9 oldalas leveleket Kner Imrének, csodálatos kalligrafikus betűkkel, tetején rajzos fejléccel. Kner Imre pedig 4-5 oldalas, nagyon sűrűn gépelt levelekkel válaszolt. Így összesen 101 levélváltás történt közöttük a 9 hónap alatt – ismerette Kéri Pálné.

 

Kép: Ujházi György

Az előzményekkel kapcsolatban elmondta: tavasszal kezdett el egyeztetni Erdész Ádámmal a kiálítással kapcsolatan, mely emléket állítana a nagyapjának és a filmrendezőnek. Mivel Mata János a Magyar Filmesházban dolgozott Budapesten, így kézenfekvő volt, hogy ott szervezzék meg először a kiállítást. Ez tavaly decemberben nyílt meg és január végéig várta az érdeklődőket. Ennek a folytatása a gyulai kiállítás, a jövőben pedig Gyomaendrődre is ellátogat majd a tárlat.

További programok »

FEL