Bemutatták a gyulai vár frissített kiállítótereit

2019. március 9. 08:21 | Gyemendi Réka

Két helyiségben is frissült a gyulai vár tárlata az elmúlt napokban. A történelmi épület emeletének két sarki termében a valamikori palánkfalat – annak kiterjedését, felépítését – illetve a palánkfal feltárásának folyamatát bemutató résszel bővült a várkiállítás. A kiállítótér egy saját fejlesztésű, hangot is kiadó holoprojektorral is bővült. Az új kiállítótereket pénteken mutatták be.

 

 

Gyula polgármestere hangsúlyozta, hogy a 2005-ben megnyitott jelenlegi kiállítás rendkívül sikeres, a magyarországi múzeumok között a leglátogatottabb vidéki kiállítóterek közé tartozik: tavaly több mint 100 ezer látogatója volt.

– Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy folyamatosan megújítsuk a kiállítást és még vonzóbbá tegyük azoknak is, akik már jártak nálunk. Most az Erkel Ferenc Múzeum saját szellemi kapacitásának felhasználásával és saját forrásából két termet rendezett be, s így gyakorlatilag egy új kiállítást hoztunk létre. Ez egyrészt az elmúlt években önkormányzatunk megbízásából folytatott ásatások eredményeit mutatja be: olyan tárgyakat láthatunk itt,  amelyek a vár török ostrom korabeli időszakából származnak. Továbbá itt is látható most már holoprojektor, egy olyan különleges eszköz, amely a magyarországi várakban máshol nincsen. Ez háromdimenziós formában meséli el azt, hogy hogyan is nézett ki annak idején a palánkvár és hogyan építették ezeket a palánkfalakat – ismertette dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

 

Fotó: Ujházi György

 

Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője elmondta: az "Eletemetett vár" című kiállítás sokkal hangsúlyosabban mutatja be a gyulai vár 1566-os ostromának eseményeit, illetve a palánkerődítést, a földbástyákat, a többszörös védelmi vonalat, ami a végvári időszakban a várat körülvette.

– Néhány évvel ezelőtt régészeti és történeti kutatások indultak el, amelyek ennek a palánkerődítésnek a pontosabb felépítését, hiteles feltárását célozták, ennek az eredményeit mutatja be ez a kiállítás. Azokat a tárgyakat, régészeti leleteket sorakoztatjuk fel, amelyek néhány évvel ezelőtt ezen a régészeti ásatáson kerültek elő. A tárlat viszont nem áll meg itt, hiszen a régészeti kutatásnak a módszertanáról is beszámol - fogalmazott Liska András.

 

Fotó: Ujházi György

 

Hozzátette: tapasztalataik szerint a látogatók kifejezetten érdeklődnek az iránt, hogy hogyan zajlik egy régészeti feltárás, ezért döntöttek úgy, hogy bemutatják a kutatások módszertanát is az állandó tárlaton.

 

További programok »

FEL