Makra János alkotásaiból nyílt kiállítás a Kohán Képtárban

2019. április 18. 09:49 | Szabó Rita

Makra János gyulavári festő alkotásaiból nyílt kiállítás a művész szülővárosában. A Kohán Képtárban olyan festők műveit tekinthetik meg az érdeklődők, akiknek alkotásai szorosan illeszkednek Kohán György szellemi és művészi törekvéseihez.  

 

 

Makra János alkotásai szoros rokonságban állnak Kohán György művészetével.

– Művészetére jellemző, hogy hasonlít is Kohánra meg nem is. Kohán György képei kis méretben is monumentalisták voltak. Németh József szintén monumentalista képeiben mindig volt egyfajta líraiság, az alföldi élet romantikájának bemutatása. Makra János művészetében pedig leginkább a finomságot figyelhettük meg akkor is, ha kontúros képeket festett - így írta le Durkó Károly, Gyula önkormányzata oktatási és kulturális bizottságának elnöke a művészek közötti hasonlóságot.

 

Fotók: Tiit Tamme, Siiri Kask, Jan Vutt

 

 

Makra János szegényparaszti családban született, ez pedig festészetére is kihatott. Képein visszaköszön az alföldi és a paraszti sors ábrázolása. A művész 1941-ben költözött a fővárosba, ahol Gráber Margit lett a mestere.  Makra János első önálló kiállítása 1964-ben volt, Budapesten.

– Makra János tulajdonképpen egy autodidakta festő. Életében nagyon sok képet festett az akkoriban még működő képcsarnok vállalatnak, ezért igen sok képe van szerteszét az országban. A képcsarnok vállalatnak sok boltja volt, többek közt minden megyeszékhelyen és a kisebb városokban is. A festő első kiállítása Gyulán 1974-ben volt - árulta el Székely Árpád, műgyűjtő.

 

Photos: Tiit Tamme, Siiri Kask, Jan Vutt

 

A gyulavári művész munkásságára nagy hatással volt mestere, Makra János képein vissza is köszön Gráber Margit technikája.

A tárlaton összesen 36 kép látható. A kiállítás érdekessége, hogy az alkotások kétharmad része magángyűjtemény, 10 kép pedig az önkormányzat, valamint az Erkel Ferenc Múzeum tulajdonában áll. A tárlat április 24-éig várja a műkedvelőket.

 

További programok »

FEL