Az 50 éves Gyulai Iskola legújabb alkotásai

2019. szeptember 22. 18:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Dokumentarista tárgyilagosság és a szociográfia emberközpontú érzékenysége jellemzi a Gyulai Művésztelep alkotásait immár fél évszázada. Szombaton a fürdőváros Kohán Képtárában nyílt meg a MOST – az 50 éves Gyulai Iskola legújabb alkotásai című tárlat, amely a művésztelep utóbbi ötéves termését mutatja be az érdeklődőknek.

Egy utcai büfé éjszakai látképe, egy bevásárolni induló idős rokon, vagy éppen egy ponyvával letakart Trabant is múzsája lehet a Gyulai Nyári Művésztelep alkotóinak. A csoport arról is ismert, hogy itt fejlődött ki a dél-alföldi realista látásmód egy új változata. 

– A szemléletmód, a technikai, a művészi munka igényessége, színvonala, ami az iskolajelleget adta, aminek a kialakulásához természetesen szükség volt az időre is. Az 50 éves éfordulót azért szükséges megünnepelni, mert ilyenkor az ember visszatekint és átgondolja érdemes-e tovább csinálni – mondta el Szőke Sándor szobrászművész.

Dokumentarista tárgyilagosság és a szociográfia emberközpontú érzékenysége jellemzi a csoport alkotásait.

– Itt egy egyedülálló iskola alakult ki, amely szociográfiával és dokumentalizmussal kevert realizmus, amelybe ráadásul rengeteg líra van. Tehát nem egy hideg dokumentálás és nem egy tényszerű szociográfia, hanem mivel a művek hosszú idő alatt készülnek – egy-egy kép több hónapig, van amelyik több évig – egy olyan intenzív személyes kapcsolat alakul ki alkotó és a műalkotás között, amit a kész mű mindenképpen tükröz. Sokan mondják a művészettörténészek közül is, hogy itt egy olyan lírai vonulat is van, amit nehéz megfogalmazni, mert hiszen a rengeteg befektetett energia az, ami érződik a képeken. És nem azért, mert izzadtságszagú volna, hanem mert nagy szeretettel és odaadással készülnek a munkák – emelte ki Albrecht Júlia. A Gyulai Művésztelep Egyesület elnöke hozzátette: a tárlatot kiegészíti egy ingyenes nyílt nap október 17-én, amellyel a művészek ajándékozzák meg az őket immár 50 éve befogadó és támogató város lakosságát.

A huszonegy alkotó műveit felvonultató, november 17-ig látogatható időszaki kiállítás része a Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozatnak.

 

Galéria

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL