Kiállítás, koncert, gála - a Magyar Kultúra Hete

2022. január 15. 11:35 | Vári Bianka

1989 óta nemzeti Himnuszunk keletkezésének napján, január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Békéscsabán ebben az évben is számos programmal: gálaműsorral, díjátadóval, kiállítás-megnyitóval és koncertekkel is készülnek az ünnepre.

A Pupa Trupa együttes koncertjével kezdődik el a Magyar Kultúra Hetének békéscsabai programsorozata. A zenekar helyi művészekből állt össze, akiket a Meseház inspirált – mondta el Veres Krisztina. A Meseház vezetője hozzátette, hogy a műsor magyar költők megzenésített verseiből áll, a közönség életkor szempontjából pedig várhatóan vegyes lesz.

– Szól a szép muzsika a gyerekekhez is, nagyon szép, játékos zenéről van szó, illetve a versek mély mondanivalót hordoznak, tehát felnőttek számára is élvezetes. Úgyhogy egy ilyen össznépi mulatsággal nyitjuk az ez évi Magyar Kultúra Hetét – fogalmazott.

A Lencsési Közösségi Házban 2001 óta emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról. Az idei programok sora is a Himnusz születésnapjához kötődik.

– Hagyomány, hogy az itt működő, szerintem az ország egyik legnagyobb és legaktívabb közössége a Márvány fotóműhely elmúlt év legjobb képeiből sikerült összeállítunk egy kiállítást, ennek a megnyitójára kerül sor január 21-én, pénteken, 17 órakor. Dr kerekes Attila főorvos fogja megnyitni, illetve a Bartók Béla Szakgimnázium diákjai fognak ezen közreműködni – mondta Takács Péter, az intézmény vezetője.

Ezen kívül 22-én családi játszóházzal, könyvcserélő programmal, és egy zongorakoncerttel várja a látogatókat a közösségi ház. Végül január 24-én, hétfőn, Ugrai Gábor történelemtanár tart majd előadást a magyarság himnuszkereséséről.

A Munkácsy Mihály Múzeumban csütörtökön és pénteken ingyenesen lesz látogatható az új időszaki kiállítás. Békéscsaba önkormányzata pedig egyhetes programsorozattal készül.

– Hétfőn, január 17-én lesz az első esemény, és egy héttel később, a Bárka ünnepi estjével, a kortárs folyóirat ünnepi estjével fog zárulni az ünnepi sorozatunk. Lesz ebben bábelőadás, zongorakoncert, képzőművészeti tárlat-megnyitó, és író-olvasó találkozó is – tájékoztatott Szarvas Péter polgármester.

Az önkormányzat a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva január 17-én, 18 órától, a Csabagyöngye Kulturális Központban tartja meg a már hagyományosnak mondható gálaműsorát, amelyen átadják a 2021-es „Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetéseket. Ezt követően Lackfi János és a Fugato Orchesrta ad ünnepi műsort. A rendezvényen való részvétel regisztrációs jegyhez kötött, mely előzetesen a Csabagyöngye Kulturális Központban igényelhető.

 

További programok »

Kultúra

A Pogácsafesztivál fontos része a helyiek munkáiból összeállított kiállítás

Aki hétvégén Kétegyházán járt, nem mehetett el a Pogácsafesztivál rendezvényei mellett. Az érdeklődők kedvükre válogathattak gazdag programkínálatból, így például a kézművesség, a divat, a folklór, vagy a festészet kedvelői is betérhettek egy időszaki kiállításra. A tárlat mintegy hagyományápoló attrakcióként védjegye a településnek, mivel csak kétegyházi lakosok alkotásait állították ki.
12:20
FEL