Ki gondolta volna? - Feltalálták az eperszedő robotot

2017. június 24. 10:21 | Busi Ottó

 

Az eperszedés kényes műveletéről sokáig azt hitték, talán sohasem lehet gépesíteni. Egy tesztelés alatt álló robot azonban ebben is segítséget nyújthat a termelőknek, és nem is akárhogyan, hiszen 30 idénymunkást képes egymaga kiváltani.

Az önjáró eperszedő robotot kifejlesztő Harvest CROO Robotics céget – aligha meglepő – egy floridai epertermesztő és robotikai mérnök barátja alapította. Az ambiciózus tervek szerint jövő télen már ezzel fognak szüretelni, emberi munkaerő alkalmazása nélkül. A hideg évszak említése nem tévedés, az Egyesült Államok délkeleti csücskében, a karibi térség szomszédságában ugyanis októberben ültetik az epret, a betakarítás pedig november közepén kezdődik a kedvező klíma miatt.

A szedőrobot GPS navigációs rendszerrel, lézer alapú távérzékeléssel (LIDAR), valamint számos kamerával és szenzorral van felszerelve a precíz munkavégzés érdekében. Floridában jól tudják, hogy a szín nem minden, a vörösebb eper nem feltétlenül jelent érettebb gyümölcsöt. Ez pedig megkönnyíti a betakarítást, hiszen a robotnak nem szín alapján kell kiválogatnia a megfelelő szemeket, inkább a méret a fontos.

A biztos gördülést és sima kanyarodást a négy kormányzott kerék teszi lehetővé. A robot függőleges mozgásokra is képes, így igazodik az eltérő tőmagasságokhoz. 16 robotkarjával egyszerre hat sort tud átfogni, de csak a középső négyről szüreteli le a termést. 8 másodperc kell neki egyetlen tő összes eprének kíméletes leszakításához, a napi területteljesítménye pedig bő 3 hektár, így 30 idénymunkást képes kiváltani.

A leszedett termést a gép másodszorra is átnézi, és osztályzás után becsomagolja. Kíméletes a gyümölcshöz, amely így egyáltalán nem károsodik a betakarítás során.

Az Egyesült Államokban az epertermesztők ma már közel 1 milliárd dollárt fizetnek ki a munkások évi bérére (ez a harmada az összes költségnek), van tehát igény a robotokra, amelyek beszerzése csupán egyszeri befektetést kíván. Nem veszik el az emberektől a munkát, hiszen megfelelően képzett és gyakorlott alkalmazottakból már az USA-ban is komoly hiány mutatkozik. A robotok ráadásul hétvégén is „ráérnek”, nem kérnek bérpótlékot, és humán kezelő sem szükséges az irányításukhoz.

 

forrás: agrarszektor.hu

További programok »

Gazdaság

FEL