Kézműves bemutató és kirakodóvásár a CsabaParkban

2018. szeptember 22. 06:05 | Gyemendi Réka

Kézműves bemutatót és kirakodóvásárt tartottak pénteken délelőtt a CsabaPark játszóterén. A program célja a helyi kézműves termékek és mesterségek népszerűsítése volt.

 

 

Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. projektmanagere elmondta: a CsabaPark további fejlesztési üteméhez kapcsolódóan egy pályázatot bonyolítanak le. Ez a gyakorlatban infrastrukturális fejlesztést jelent, valamint az erdei zöld felület megújítása is megtörténik. Ehhez a fejlesztéshez kapcsolódóan kiegészítő tevékenységként a pályázatban bizonyos SOFT tevékenységeket is megvalósítanak, ennek volt része a pénteki esemény.

A rendezvényre legfőképpen gyerekeket vártak, akik megismerhették a régi idők mesterségeit, illetve a kor játékait, játszótereit. A gyerekek négy szakmát tekinthettek meg: jelen volt egy kovács- illetve fazekas mester, betekinthettek a szövés rejtelmeibe, de a bőrművességet is megtekinthették. Ezen kívül korabeli játszótérrel várták a gyerekeket, ahol régi játékokat próbálhattak ki.

 

 

– A bemutatott játékok mintegy 100 éves múltra tekintenek vissza. Ekkoriban még olyan anyagokból készítették a  játékokat, ami otthon volt: például fából vagy dióból – avatott be a részletekbe Uhrin Györgyné, a Népművészeti Egyesület tagja. – Úgy érezzük, hogy nagyon tetszenek a gyerekeknek a népi játékok, mivel mostanában minden műanyagból készül. Ezen kívül jó környezetben vannak, ahol mozoghatnak – tette hozzá.

A rendezvényen három olyan játszóház is volt, ahol a kicsik nemezelhettek, valamint fonálból alkothattak.

További programok »

FEL