A jövő héten beindítják az úszó szökőkutat a CsabaPark taván

2021. július 15. 06:24 | Such Tamás

Kettős funkciója lesz a CsabaPark taván „lubickoló” úszó szökőkútnak. Egyrészt a 300 ezer literes tó kvázi vízforgatója lesz, illetve az este megvilágított szökőkút esztétikailag is különösen szép látvány fog nyújtani.

– A tó vízfrissítése az Élővíz-csatornából történik, így elkerülhetetlen az, hogy más élőlények is bekerüljenek a vízbe. Ebből kifolyólag úgy gondoltuk, hogy egy vízforgató úszó szökőkút mindenképp jót tesz a tó mikrobiológiájának – mondta megkeresésünkre Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. műszaki főmunkatársa.

Tulajdonképpen a szökőkút olyan, mint egy akváriumi levegőszűrő, csak ebben az esetben nem 30 liter, hanem 300 ezer liter víz forgatásáról van szó.

A teljes berendezés egy szivattyúból, az úszótestből – amely olyan, mint egy fekete tányér – és egy szökőkút fúvókából áll. Mivel a tányér levegővel van tele, így nem süllyed el; a tányér egyébként három dróthuzallal van rögzítve a tó fenekéhez.

– Manuális és időzítő kapcsolóval is be lehet állítani – fűzte hozzá Vass Csaba –, hogy akár reggel 6-tól este 9-ig, óránként 15 percet működjön. A világításkészlet pedig alkonykapcsolóval funkcionál.

A szökőkút a jövő héttől már élesben fog szuperálni:

További programok »

FEL