A versenyre idén három kategóriában nevezhettek: bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzetők pálinkái is jelen voltak. A nevezők nagy része évek óta visszatér a megmérettetésre és vannak olyanok is, akik idén csatlakoztak először az indulók népes táborához.
A zsűri 23 fős, elismert hazai és nemzetközi bírálókból áll, akik előzetes szakmai képzéseken és vizsgálatokon vesznek részt, érzékszerveik karbantartására és a verseny minőségének megtartására.
A zsűri elnöke Adamik Anikó, a Gyulai Pálinkafesztivél szakmai koordinátora, illetve Lovassy György, okleveles élelmiszeripari mérnők, pálinka sommelier. A bírálat egy, külön a versenyre kidolgozott, 100 pontos bírálói rendszerbe, elektronikus rögzített adatok alapján történik.
Határon túlról, Horvátországból, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is érkeztek nevezések. A minősítések az ünnepélyes eredményhirdetésen, május 27-én, szombaton 13 órától a gyulai Hungest Hotel Erkelben lesznek kihirdetve.