Kevesebb magyar dolgozna külföldön, főleg a szakmunkások mennének

2018. július 6. 19:55 | behir

A  Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felmérése alapján a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzett, 20-39 év közötti nőtlen férfiak terveznek legnagyobb számban külföldi munkavállalást- írta meg pénteken a Világgazdaság.

Habár minden huszadik, 15-74 éves válaszadó mondta, hogy a következő két évben munkavállalás céljából külföldre költözne, a megkérdezettek 84 százalékának nincs ilyen szándéka. Tíz megkérdezettből nyolc az országon belül sem költözne máshová a munkalehetőségért. Azok között, akik külföldön dolgoznának, nagyobb arányban voltak  a 20–39 éves korosztályba tartozó férfiak, a szakmunkásképzőt, illetve szakiskolát végzettek, a városokban lakók, a nőtlenek és a hajadonok. A külföldi munkavállalást tervezők 46 százaléka két évnél hosszabb ideig dolgozna másik országban, végleges letelepedést 14 százalékuk tervez.

Az elmúlt években a külföldön munkát vállalók jellemzően szakiskolát és szakmunkásképzőt végzett, 25–44 év közötti férfiak voltak. A külföldön dolgozó magyarok 85 százaléka három országot: Ausztriát, Németországot és az Egyesült Királyságot választotta.  Tavaly 109 ezren – a foglalkoztatottak 2,5 százaléka – jelöltek meg külföldi telephelyet a KSH munkaerő-felmérésében. A Magyarországon kívül dolgozók száma egy év alatt 7 ezerrel csökkent, de az öt évvel korábbinál 29 ezerrel nagyobb.

 

Forrás: 24.hu, vg.hu

További programok »

Gazdaság

Olcsóbbak lettek a használt lakások nyáron

A használt lakások 6,3 százalékkal lettek olcsóbbak az idei második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, erre öt éve nem volt példa - közölte az ingatlan.com kedden, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes, illetve a saját adatain alapuló elemzésében.
2020. október 20. 16:18
FEL