Kevesebb hiba, kisebb kockázat – Ellenőrizték az egységes kérelmeket

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek, valamint teljes körű kifizethetőségének feltételeit ellenőrizték a beérkezett kérelmekben. Az alaptámogatás (SAPS), a zöldítési támogatás, a növényalapú termeléshez kötött támogatások, a természeti hátránnyal érintett területekre vonatkozó kompenzációs kifizetés (THÉT), a Natura 2000, az agrárkörnyezet-gazdálkodás (AKG) és az ökogazdálkodás (ÖKO) jogcímekben/intézkedésekben végeznek ellenőrzéseket a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának szakemberei.

Az ellenőrzések tapasztalatairól és egyéb aktuális tudnivalókról Magyarné Dr. Knap Diána főosztályvezető-helyettes tájékoztatott, a 7. Tv megkeresésére.

– Évek óta tartó pozitív tendencia, hogy a Békés megyei egységes kérelmek egyre jobb minőségben érkeznek be a kifizető ügynökséghez. A kevesebb hiba kisebb kockázatokat is jelent, így a kötelezően előírt kiválasztási rátánál jóval kevesebb ügyfelet választottak ki a megyében. Szeptember közepével befejeződtek a helyszíni alapellenőrzések, jelenleg a távérzékeléssel végrehajtott ellenőrzéseken megállapított eltérések pontosítása, utóellenőrzése zajlik.  Tapasztalatként elmondható, hogy az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy a valós földhasználat „elcsúszik” a gazdarajzhoz és a bejelentett földhasználathoz képest. Ez az eltérés átfedést eredményezhet a szomszédos táblával, mely eset kivizsgálást von maga után, ezzel késleltetve a kifizetést. Ezért nagyon fontos, hogy a valós földhasználat a bejelentett helyrajzi számon legyen. Ez a terület pontos beazonosítását és későbbiekben a pontos használatát jelenti, így elkerülhetőek a további vizsgálatok és az esetleges területcsökkentések.  A helyes mezőgazdasági környezeti állapot előírásai közül a tarló megőrzése, valamint a gyommentes állapotban tartása kapcsán találtunk meg nem feleléseket. A helyszíni ellenőrzések a területi munkával nem érnek véget, a következő időszakban kezdődnek meg a gazdálkodók által kötelezően vezetendő dokumentumok ellenőrzései. A zöldítés, termeléshez kötött támogatások, THÉT, Natura 2000, AKG/ÖKO esetében előzetesen kiértesítik az ellenőrzésről ügyfeleiket, ezzel segítve az ellenőrzésre való felkészülést, hiszen így időben, nyugodtan áttekintve össze tudják készíteni a gazdálkodási dokumentumaikat. Nagyon fontos a jogszabályban előírt hatályos formanyomtatványok használata – mondta el főosztályvezető-helyettes.

Magyarné Dr. Knap Diána kiemelte, az ellenőrzött ügyfelek számára további fontos információ, hogy a mérési eredményeket tartalmazó helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvet küld ki a megyei kormányhivatal, majd a dokumentum-ellenőrzéssel érintett gazdálkodók esetében a papíralapú jegyzőkönyvezést követően újabb jegyzőkönyvet küldenek ki. Hozzátette, amennyiben az ügyfél nem ért egyet a jegyzőkönyvben tett megállapításokkal, akkor elektronikus úton, nyolc napon belül észrevételt tehet.

– Az ökológiai másodvetések esetében fontos figyelmet fordítani arra, hogy ezen növényekre legalább 60 napig tartó termesztésben tartási kötelezettséget ír elő a jogszabály. A vetést legkésőbb október első napjáig el kell végezni, valamint lényeges kiemelni, hogy a vetés/betakarítás/beforgatás időpontját is be kell jelenteni 15 napon belül. Rizs és szója esetében a gazdálkodóknak termésjelentési kötelezettségei vannak. A betakarítást követő két héten belül, de legkésőbb november 15-éig (szója esetében), valamint november 30-áig (rizs esetében) a mezőgazdasági termelő köteles benyújtani a Kincstár részére a gazdálkodási naplót és a betárolásról vagy a betakarításról szóló jogszabályban előírt dokumentumokat – hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes.

Az ellenőrzésekkel kapcsolatban, vagy további, az agrártámogatások körébe tartozó kérdéseikkel az ügyfelek keressék bizalommal a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának ügyfélszolgálatát (Békéscsaba, Temető sor 8.), ahol a munkatársak készségesen állnak az ügyfelek rendelkezésére, illetve lakóhelyükön helyben is tudnak segíteni számos kérdésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felkészült falugazdászai.

Megosztás:

Címke: , , ,