Kevés, de jó minőségű az idei őszi búza - videóval

2017. július 19. 09:06 | Papp Ádám Sándor

Jó az idei búza minősége a gazdák szerint, a termés mennyisége viszont várhatóan kevesebb lesz a tavalyihoz képest. A csökkenő mennyiség miatt a termelők jóval alacsonyabb felvásárlási áron tudják értékesíteni a gabonát.

Az őszi árpát már hetekkel ezelőtt betakarították, az őszi búzát viszont alig egy hete aratták le. Az extrém időjárási körülmények jelentősen befolyásolták a termésmennyiséget, sok helyen károsította a gabonát belvíz, jég vagy aszály. Idén a gazdák a jó minőség ellenére nem zárnak nyereséges évet az alacsony felvásárlási árak miatt.

 

 

Ebben az évben a kalászosoknak kevesebb termésterülete volt, ami miatt kevesebb gabona termett.

– Az idei évben a termésmennyiség az  előző évekhez képest 30 százalékkal kevesebb. Idén 5 tonnát takarítottunk be, amelynek jó a minősége. Egyelőre magtárban van a termény, remélem, hogy az elkövetkezendő időszakban a felvásárlási ár növekszik majd, hiszen a mostani, 42-45 ezer forint körüli vételár számunkra nem nyereséges – mondta el egy helyi gazdálkodó.

Békés megyében az átlagos őszi búza termése 4,5 tonna hektáronként, amelynek 70 százaléka étkezési, 30 százaléka takarmánybúza. 

– Az étkezési búza sikér- és fehérjetartalma a tavalyihoz képest jobb. A sikértartalom 28 és 35 százalék közé tehető, amellyel arányosan a fehérjetartalma is 13,5-16 százalék között mozog - emelte ki Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke.

A gazdák az elkövetkezendő hetekben a tavaszi árpát, a tavaszi zabot, illetve a tritikálét takarítják be.

További programok »

Itthon

FEL