Kétnyelvű gazdagság

2015. október 22. 14:24 | behir.hu

A Jankay Tibor általános iskola adott otthont a két tannyelvű iskolák országos napjának, amelyet először rendeztek Békéscsabán. A találkozó célja, hogy az intézmények vezetői, pedagógusai tapasztalatot cseréljenek, tanuljanak egymástól és bemutató órákon ellessék a jó gyakorlatokat.

Természetesen egy angol nyelvű dallal indult el a szakmai találkozó megnyitója, amelyre az ország több pontjáról érkeztek a tanárok, sőt külföldről is jöttek vendégek. Szarvas Péter polgármester köszöntőjében kiemelte a nyelvtanulás fontosságát, hiszen hazánknak van lemaradása ezen a téren. Többek között azért hívták életre ezt a rendezvényt, hogy tovább fejlődjön a kétnyelvű oktatás.

- Az itt folyó munka alapján kértek fel bennünket, hogy ezt a szakmai napot itt rendezzük meg. Évente két ilyen esemény van, az egyik ősszel, a másik tavasszal. 10 éve indult el a két tannyelvű képzés intézményünkben, nagyon örülünk, hogy most ránk esett a választás – fogalmazott Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője.

A nap során több bemutató órába is bekapcsolódhattak a pedagógusok. Az egyik angol órán a világháló segítségével egy kenyai iskola diákjaival beszélgethettek a tanulók és mutathattak be egy klasszikus magyar táncot, miközben ők is megismerhették az afrikai ország szokásait, az ott tanuló gyerekeket. - Látják a gyerekek, hogy miért tanuljuk a nyelvet, tudják használni, civilizációkról, kultúrákról információt szerzünk, megosztjuk egymás dalait, konyháját, főzési tudományát, bármi, ami felmerül – vont be a különleges óra rejtelmeibe Szabó-Tóth Helga, a szervező iskola angol tanára.

A bemutató órákon az érkező pedagógusok számos tapasztalatot gyűjthettek és ötleteket is szerezhettek. - A technikai lehetőségek kihasználása óriási lehetőség és azt hiszem, hogy a gyerekeket ezzel lehet leginkább megfogni a mai világban. A tanár számára ez elég sok előkészületet igényelhet, de ahogy itt is kiderült , hogy ez abszolút megéri – állapította meg Monostoriné Prógl Klára, aki Budapesten tanít.

A szakmai napon a tanárok többek között betekintést nyerhettek az angol nyelvű ének, történelem és földrajz órába is.

FEL