Kétezer fiatal gyúrt a ifjúsági kolbászkészítő versenyen

Megkezdődött a 20. Csabai Kolbászfesztivál. 

Kétezer fiatal gyúrta a kolbászt a Csabai Kolbászfesztivál nyitónapján. A csapatoknak két órájuk volt arra, hogy elkészítsék az igazi csabait. A hagyományok ápolása és továbbörökítése az egyik legfontosabb küldetése a Csabai Kolbászfesztiválnak.

Színültig megtelt a Mokry Sátor fiatalokkal a 20. Csabai Kolbászfesztivál első napján.

Az ifjúsági kolbászkészítő versenyen óvodások, iskolások és egyetemisták csapatai öt kiló húsból, két óra alatt készíthették el a kolbászokat saját receptjeik alapján.

Só, őrölt paprika, fűszerkömény, fokhagyma, ez az alapja a jó kolbásznak – árulta el a békési dr. Hepp Ferenc pedagógusa. Lipcsei Balázs, az iskola tanulója elmondta, tavaly is indultak a versenyen, és a második helyezést érték el, és megtanulták azt is, hogy nem fadeszkán, hanem műanyagdeszkán kell vágni a húst. 

Az egyik városi óvda is kitelepült a versenyre, kivették a részüket a kolbászkészítésből a legkisebbek is. Az óvodások az elmúlt egy hónapban folyamatosan készültek az eseményre. A Százszorszép Művészeti Bázisóvódában nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az óvodások ismerjék és ápolják a hagyományainkat a későbbiekeben – mondta el Nedényiné Törőcsik Anna, óvodapedagógus. – Olyan gyerekeket szeretnénk nevelni, akik a hagyományokat megőrzik és majd felnőtt korukban ebből tudnak táplálkozni. Azt szeretnénk, ha lokálpatrióta gyerekeink lennének – fogalmazott Nedényiné. 

Nagy hangsúlyt fektetnek a kolbászfesztivál szerverezői is a hagyományápolásra. Hégely Sándor szerint az elmúlt hét év eredménye, hogy az ifjúsági verseny meghatározó élmény a gyerekeknek. 

– Rájöttek a békéscsabai gyerekek, hogy ez nekik is fontos. Identitást ad a gyerekeknek, és ők ezt úgyis élik meg. Ha beszélnek itt gyerekekkel, akkor látni fogják, azt hogy nagyon-nagyon komolyan gondolják. Receptekkel készülnek, egyedi ruhákkal készülnek, a társaságok már előtte hetekkel, hónapokkal összeállnak. Úgyhogy ez egy nagyon fontos ügy itt Békéscsabán – közölte Hégely Sándor. 

Szinte mindegyik csapat időre végzett. Megterített asztalokkal várták a szakmai zsűrit, akik a fűszerezést, a higiéniát és az öltözetet is pontozták.

Megosztás:

Címke: , ,