Két világhírű művész a Csabagyöngye színpadán a Kodály Filharmónia koncertjén

2018. február 28. 11:49 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Két világhírű művész is színpadra állt hétfőn este, Békéscsabán. Egyikük a nemzetközileg is elismert Káli Gábor vendégkarmester volt, de Szabadi Vilmos hegedűműművész is fellépett a Kodály Filharmónia Debrecen koncertjén.

Mozart Figaró házasságának nyitányával kezdődött a hétfő esti koncert a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol a Kodály Filharmónia Debrecen művészeit vendégkarmesterként a nemzetközileg is elismert Káli Gábor vezényelte.

–Egy spontán zenélést, egy élő dolgot megvalósítani, hanem az adott pillanatban működik és nem egy begyakorolt rutin, amit a próbák során megszereztünk – akkor tud igazán lebegni a zene, és én ebben reménykedem, hogy minél több megvalósul a mai este folyamán - emelte ki Káli Gábor karmester.

Az est folyamán színpadra lépett a világhírű Szabadi Vilmos hegedűművész is. A finn Jean Sibelius: d-moll hangversenye 33 éve szerepel a művész repertoárjában. A hegedűművész Finnországban már több mint 100 alkalommal előadta a darabot, amely Magyarországon is megtalálja a közönségét.

–Magyar hegedűművésznek ajánlotta a művet a szerző. Valószínűleg van benne magyar véna is, magyar vér. Ennek a hegedűversenynek a virtuozitása, az energiái, a hihetetlen fordulatai, azt hiszem, hogy tényleg nagyon jellemzően magyarok is. Azon kívül, hogy természetesen a finn colorit az képviselve van - hangsúlyozta Szabadi Vilmos hegedűművész.

A debreceni zenekar nem először érkezett Békéscsabára.

–A kapocs már régen megvan, tehát a Kodály Filharmónia Debrecen művészei már régóta járnak Békéscsabára koncertezni, de egy plusz kapcsot adott az, hogy Somogyi-Tóth Dániel lett a művészeti igazgatójuk, aki Békés megyei származású - erről már Fekete Kata beszélt, a Filharmónia Magyarország Békés megyei irodavezetője.

A Kodály Filharmónia Debrecen koncertje utolsó darabjának Brahms II. D-dúr szimfóniáját választotta.

 

 

 

FEL