Az Egyházzenei Fesztivál központja lesz idén Békéscsaba

Ismét Egyházzenei Fesztivált szervez a Filharmónia Magyarország, ezúttal május 15-e és 20-a között. Az eseménysorozatnak idén Békéscsaba ad otthont, de az érdeklődők Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden, Mezőberényben és Nyíregyházán is élvezhetik majd a lutheranizmus remekeit kimagasló művészek előadásában.

Békéscsabai sajtótájékoztatón ismertették a Con Spirito – Egyházzenei Fesztivál idei programját. Herczeg Tamás kiemelte, Békéscsaba hazánkban az evangélikus egyház fellegvára, ezért nagyon fontos, hogy a város lehet idén a fesztivál központja.

– A régi ifjúsági ház vezetésének stratégiai céljai voltak az akkori ifjúsági ház öt évvel ezelőtti felújításával, átalakításával. Az egyik stratégiai cél pontosan az volt, hogy olyan események kerülhessenek a Csabagyöngyébe, mint amilyenekkel a Filharmónia örvendezteti meg évről-évre, illetve koncertről-koncertre azokat, akik ellátogatnak ide – mondta el Herczeg Tamás, a Csabagyöngye igazgató-helyettese, megválasztott országgyűlési képviselő.

A Filharmónia Magyarország munkatársai 5 évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy országossá teszik az Egyházzenei Fesztivált, amellyel a keresztény egyházzenéknek szerettek volna teret biztosítani – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs. A Filharmónia Magyarország ügyvezetője kiemelte, az a céljuk, hogy világhírű zenészeket mutassanak be a vidéki városokban.

– Az elmúlt három évben a fesztivál a bizánci, a római katolikus és a református egyház zenéje már középpontba került. Idén érkeztünk el az evangélikus egyházzenéhez. Azt gondolom: méltó, hogy ennek az Egyházzenei Fesztiválnak Békéscsaba legyen idén a központja, ahol az ország legnagyobb evangélikus közössége él – emelte ki Szamosi Szabolcs.

A lutheranizmus jegyében a kor legjelentősebb evangélikus hitű zeneszerzője, Johann Sebastian Bach művei varázsolják majd el a közönséget a koncerteken.

– Az evangélikus egyházközség számára a legfontosabb mindig ugyan az, hogy Krisztusra tekintsen. Ahogyan Bach az ő művein keresztül Krisztusra, Istenre tudott mutatni – minden alkalom azt szeretnénk, hogy minden rendezvény, minden koncert őrá mutasson. Fontos, hogy együtt tudjunk a zene, és az ő művészete által is megújulni testben lélekben – mondta el Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének megválasztott püspöke.

A rendezvénysorozat programjában olyan világhírű művészek is szerepelnek, mint a German Brass rézfúvós zenekar, a Helsinki Evangélikus Püspökség Fiúkórusa, a Cantores Minores, illetve olyan nemzetközileg is elismert fiatal magyar zenészek, mint például Várdai István csellista és a 2017-es év Montreáli Nemzetközi Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,