Két ritka madárfaj is telel a biharugrai halastavak környékén

2018. október 31. 17:06 | behir

Két ritka ragadozó madár, egy fekete sas és egy vándorsólyom tölti évek óta a telet a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A napokban mindketten megérkeztek északi költőhelyeikről – számol be róla a nemzeti park honlapja.

A fekete sasok költőterülete Lengyelország keleti részétől egészen az Amúrig terjed. Magyarországra mindössze néhány példány jár telelni, jellemzően a vizes élőhelyekre. Az egyik ilyen telelőhely a Biharugrai-halastavak környéke, ahová már jó néhány éve visszatér egy fekete sas. Idén is menetrendszerűen, október közepén érkezett meg. Azóta rendszeresen látjuk az Ugrai-rét és az Ugrai-halastavak környékén. Életmódját nehéz nyomon követni, sokszor fedettebb helyekre is bemegy zsákmányolni és gyakran fogyaszt a rétisasok által elhagyott dögöket.Másik rendszeres téli vendégünk, a vándorsólyom szintén október közepén érkezett meg. Ez a madár már legalább tíz éve nálunk tölti a telet, mindig ugyanazokat a területeket járja be és ugyanazokat a fákat használja éjszakázóhelyül. Gyakran megfigyelhetjük, ahogyan a nádasokba behúzó nagy seregélycsapatokra vadászik. Több alkalommal láttuk, amint lecsapott a halastavakban nagyobb számban táplálkozó madarakra, melyek közül legtöbbször dankasirályokat próbált zsákmányolni.

Telente néhány másik, kóborló fekete sas és vándorsólyom is megjelenik a térségben, de azok csak rövid időt töltenek itt, aztán továbbállnak. Ez a két madár azonban minden télen kitart nálunk, s csak márciusban kelnek útra északi költőhelyeik felé.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

További programok »

FEL