Pihés, sárga kislibákat vezetgetnek a nyári ludak

2020. április 12. 09:22 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Kis-Sárréten fészkelnek legnagyobb számban a nyári ludak. Ezekben a napokban a párok már kislibáikat vezetgetik – írja a kmnp.nemzetipark.gov.hu.

Az utóbbi években a Kis-Sárréten fészkelő nyári ludak állománya 280-300 pár között mozog, ami a hazai költőállománynak csaknem egytizedét teszi ki. Az első kislibák általában március utolsó hetében bújnak elő. Idén is így történt, mostanra pedig már több mint 60 nyári lúd családot figyelhetnek meg a területen. A legtöbb a Sző-réten (Biharugra) és környékén, valamint a Begécsi-halastavakon mutatkozik, de szinte valamennyi jelentősebb vizes élőhelyen láthatnak már fiókás családokat.
 
Az előzetes adatokat figyelembe véve a költőállomány továbbra is stabil. Ehhez hozzájárul az is, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt évben két vizes élőhely (a Kisvátyoni-mocsár és a Simotai-mocsár) rehabilitációját végezte el. Ezek az élőhelyek nemcsak a nyári lúdnak, hanem több más vízimadárnak is otthont adnak.
 
A nyári lúd általában 5-6 tojást rak, melyeken a tojó négy hétig ül. A fiókanevelésben mindkét szülő részt vesz. A szakemberek idén is láttak már néhány meglehetősen népes, 10-12 fiókás családot. Ezek minden esetben „összetojásból” származnak, azaz egy fészekbe több tojó rakja le a tojásait. Hasonló jelenség a récefajokra is jellemző.
 
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
 

További programok »

Világ

Nem tudják, miért pusztulnak el az elefántok Afrikában

2019-ben komoly aggodalmat okozott a természetvédőknek a botswanai elefántpusztulás: rövid idő alatt több mint száz egyed tetemét találták meg, a legtöbb állattal lépfene végzett. Az idén még súlyosabb helyzet alakult ki az afrikai országban, és ami különösen ijesztő: egyelőre a szakértőknek sincs elképzelése arról, pontosan mi is áll a háttérben.
17:51
FEL