Két étel közül választhatnának a menzán

2016. augusztus 23. 12:57 | Laczkó Viktória

A gyermekétkeztetés ellátásának színvonalát szeretnék javítani a békéscsabai városvezetők. Ennek érdekében több változást is eszközöltek az elmúlt háromnegyed évben, például a szülők és gyermekek bevonásával új ételek kerültek az étlapra, de a felszolgáló személyzet is részt vett olyan konyhalátogatáson, ahol a megfelelő tálalást sajátíthatták el. A menzára egy nem megfelelően felszolgált ételről készített fotó hívta fel a figyelmet tavaly novemberben. 

A fokhagymás harcsaapróról készült burgonyás csicsókáról készült fotót egy felháborodott szülő tette közzé az egyik közösségi oldalon tavaly év végén. Az ételt az egyik békéscsabai menzán szolgáltak fel a gyermekének. A kép futótűzként terjedt az interneten, eljutott Békéscsaba polgármesteréhez is, aki akkor ígéretet tett arra, hogy ellenőrizni fogja a menzákat.

- Sok intézkedést tettünk, ami javította a gyermekek és a családok komfortérzetét. Új ételek kerültek fel a gyermekélelmezés étlapjára, igyekeztünk a gyermekek családok által javasolt ételeket feltenni - foglalta össze Szarvas Péter polgármester. Hozzátette: az önkormányzat komoly összeggel finanszírozza a gyermekélelmezést. Békéscsabán más városokhoz képest alacsony a térítési díj, amit a családoknak kell fizetni. Összességében jó színvonalú az ellátás, de nem elégszenek meg ezzel. A szülők, intézményvezetők és a gyermekek véleményére is kíváncsiak.

Az ellátás színvonalát azzal is próbálják emelni, hogy a felszolgálásban résztvevő munkatársak eddig négyszer konyhalátogatáson vettek részt.

- Bemutattuk nagyon röviden a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézményt, a közbeszerzésről, a tízórai és uzsonnakészítésről, a szezonális alapanyagokról és a legvégén megmutattuk azt, hogy milyen élelmiszer-higiéniai és esztétikai követelményei annak, hogy kell egy ebédet kitálalni - monda el Dávidné Tóth Edit a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény igazgatója. 

2015 óta egy kormányrendelet alapján a fiatalok központilag meghatározott előírásoknak megfelelően elkészített ételeket fogyasztanak. Ez arra a Mintamenza programra épül, amelyet Prohászka Béla kezdeményezett. A kormányrendelet több pontban is szigorúan meghatározza a maximum napi só- valamint cukorbevitelt. Emiatt miatt támadások érték a programot. - Szakmai szervezetekkel együtt mi tizenhét pontban fogalmaztuk meg észrevételeinket a rendelettel, ahol az egyeztetés során tizenhat pontban meg is tudtunk állapodni. Bízunk abban, hogy a közeljövőben a rendelet módosításra kerül - fogalmazott Prohászka Béla országos tisztfőorvosi megbízott. 

A közeljövőben azt is szeretnék elérni, hogy legalább két menü közül tudjanak választani a fiatalok. Prohászka Béla hozzátette: fontos lépcsőfok, hogy az ételek kinézete, ízharmóniája, megjelenése megfelelő legyen.

FEL